Chaos in virtuele 24 Uur van Le Mans: wedstrijd even stilgelegd na serverproblemen, Max Verstappen crasht door fout in game

Chaos in virtuele 24 Uur van Le Mans: wedstrijd even stilgelegd na serverproblemen, Max Verstappen crasht door fout in game

De 24 Uur van Le Mans had normaal dit weekend moeten doorgaan, maar omwille van de coronacrisis moest de bekende uithoudingsrace uitgesteld worden naar september. Geen nood: dit weekend wordt immers voor het eerst een virtuele editie gereden op de game rFactor 2. Heel wat professionele piloten - waaronder een pak (ex-) Formule 1-rijders - doen mee aan het evenement. Onder meer Stoffel Vandoorne en Max Verstappen maken hun opwachting, maar de wedstrijd moest na enkele uren even stilgelegd worden door… gecrashte servers.

De wedstrijd ging zaterdag om 15 uur van start, maar moest na een vijftal uur een halfuur stilgelegd worden omdat er problemen waren opgetreden met de servers.

Max Verstappen crashte dan weer kort na middernacht door een reeks technische problemen. Verstappen had eerder al een botsing in de pitstraat gehad, waardoor zijn wagen beschadigd was. De Nederlander leidde nadien wel, maar werd opgejaagd door Raffaele Marciello. Tot de Italiaan Verstappen plots aanreed nadat er een verbindingsprobleem optrad. Verstappen crashte kort nadien hevig door de opgelopen schade. De Nederlander en zijn ploeggenoten bij Team Redline, onder wie ook F1-piloot Lando Norris, gaven er even later de brui aan.

Het waren overigens niet de enige merkwaardige ‘incidenten’ in de race: ook het team van Fernando Alonso, tweevoudig wereldkampioen Formule 1 en in 2018 en 2019 winnaar van de 24 Uur van Le Mans, werd al vroeg getroffen door problemen met het spel. De Spanjaard kreeg een doorrijstraf opgelegd en werd door de game gedwongen om die af te werken toen hij de pitlane binnenreed om bij te tanken. Dat zorgde ervoor dat hij zonder brandstof kwam te zitten en stilviel. De raceorganisatie toonde zich echter van zijn meest vrijgevige kant door Alonso’s team na de neutralisatie weer toe te laten in de race, weliswaar als rode lantaarn in zijn reeks.

Ook de Fransman Simon Pagenaud, vorig jaar nog winnaar van de befaamde Indy 500, kreeg te maken met een merkwaardig probleem. Hij moest tijdens de wedstrijd een volledig nieuwe sim-opstelling klaarzetten nadat er met zijn gebruikelijke zitje een probleem was opgetreden.

Aan de race nemen een pak bekende deelnemers deel uit de racewereld. Behalve Pagenaud, Verstappen en Alonso doet ook Stoffel Vandoorne mee. Onze landgenoot rijdt voor een van de Veloce Esports-teams en had bij het vallen van de nacht zelfs de leiding in handen, maar het team liep in het donker een achterstand op.

Ook Formule 1-rijders Charles Leclerc, Lando Norris, Pierre Gasly en Antonio Giovinazzi zijn van de partij, net zoals Jenson Button (wereldkampioen F1 in 2009) en oud-F1-rijders Rubens Barrichello, Felipe Massa, Sébastien Buemi, Bruno Senna, Kamui Kobayashi, Brendon Hartley, Juan Pablo Montoya, Giancarlo Fisichella, Jean-Eric Vergne en nog meer bekende namen uit de motorsportwereld.

Behalve Stoffel Vandoorne doen nog een paar Belgen mee: professionele rijders Dries Vanthoor en Simon Pilate racen ook, net als de Belgische e-sporters Fabrice Cornelis en Arne Schoonvliet: die laatste twee delen de virtuele cockpit met Vanthoor en de Zuid-Afrikaan Kelvin van der Linde. Elk deelnemend team moet minstens twee piloten hebben die in de echte racewereld in aanmerking zouden komen voor deelname aan de 24 Uur van Le Mans.

In de virtuele race viel ook al deze flinke klapper te noteren:

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.