Europarlementslid getuigt over agressie van Brusselse politie: “Traumatische ervaring met racistische intentie”

Europarlementslid getuigt over agressie van Brusselse politie: “Traumatische ervaring met racistische intentie”

Foto: AFP

Brussel -

Een Duits Europarlementslid van Afrikaanse origine, Pierrette Herzberger-Fofana, heeft woensdag aan het begin van een plenair debat over de dood van George Floyd verklaard dat ze dinsdagavond brutaal is aangepakt door de politie toen ze het station Brussel-Noord verliet en een foto nam van agenten die twee zwarte jongeren staande hielden. Ze heeft klacht ingediend.

“Ik wil dat de collega’s meedelen dat ik slachtoffer was van politiegeweld vanwege de Belgische politie. Ik beschouw dit als een discriminerende daad met racistische intentie”, zo nam Herzberger-Fofana het woord nadat het halfrond aan het begin van de zitting een minuut stilte in acht had genomen ter nagedachtenis van Floyd.

Vernederend

Het 71-jarige parlementslid van de groene fractie vertelde dat ze dinsdagavond bij het verlaten van het Noordstation een foto had gemaakt van “negen politieagenten die twee zwarte jongeren lastig vielen”. De agenten maakten haar telefoon en handtas afhandig, duwden haar “gewelddadig” tegen de muur, de benen gespreid, en één van de agenten wou haar fouilleren.

“Ze hebben me vernederend behandeld. Ik heb gezegd dat ik Europarlementslid was, maar de agenten geloofden me niet, hoewel ze mijn Duits paspoort en laissez-passer van het Europees Parlement in handen hadden. Daarbovenop vroegen ze mijn Belgische verblijfsvergunning”, vervolgde Herzberger-Fofana haar relaas. Ze heeft klacht ingediend tegen de Belgische politie na deze “traumatiserende ervaring”.

Geen misdrijf

Het Duitse parlementslid werd meteen bijgetreden door haar Belgische cofractieleider Philippe Lamberts. Hij herinnerde eraan dat het filmen van politie-interventies legaal is. “Pierrette Herzberger-Fofana heeft geen enkel misdrijf begaan”, zei Lamberts. “Ik kan me niet bedwingen te denken dat de huidskleur van mevrouw Herzberger-Fofana niet vreemd is aan deze brutaliteiten.”

Lamberts erkende de moeilijkheden die politieagenten ondervinden bij de uitoefening van hun beroep. Maar ze beschikken over het monopolie van legitiem geweld en dat zou hen moeten dwingen tot “terughoudendheid en onderscheidingsvermogen”, stelde de Ecolo-politicus, die eiste dat de zaak grondig wordt onderzocht en “gepaste sancties” worden genomen. Parlementsvoorzitter David Sassoli nodigde Herzberger-Fofana uit om nadere toelichting te geven, zodat hij uitleg kan vragen aan de Belgische autoriteiten.

Patrouilles verhoogd

Volgens de politie van de zone Brussel Noord zijn de patrouilles in de omgeving van het Noordstation recent verhoogd nadat er zaterdag een diefstal met geweld plaatsvond in de Brabantstraat. “Toen een patrouille twee mensen controleerde die zich verdacht gedroegen, werd ze geconfronteerd met iemand die zich met de interventie kwam moeien en begon te filmen”, zegt een woordvoerster van de politiezone. “De agenten wilden haar identiteit controleren, wat de vrouw eerst weigerde maar waarmee ze uiteindelijk toch instemde. Haar identiteit werd ter plaatse gecontroleerd en een agente voerde een veiligheidsfouille uit. Nadien mocht de vrouw vertrekken en na overleg met een parketmagistraat is er proces-verbaal opgesteld voor smaad.”

Volgens de politie hadden de agenten het parket verwittigd dat het om een EU-parlementslid ging. De politie heeft intussen ook een intern onderzoek geopend, naar aanleiding van de klacht van mevrouw Herzberger-Fofana, klinkt het.

Debat

Na de getuigenis van Herzberger-Fofana startte in het parlement een debat over de antiracistische manifestaties die in de Verenigde Staten en Europa de kop opstaken na de dood van George Floyd, een zwarte Amerikaan die het leven liet nadat een agent bij een interventie in Minneapolis minutenlang een knie in zijn nek had gedrukt.

In haar interventie pleitte Commissievoorzitter Ursula von der Leyen voor een “open” en “eerlijk” debat over racisme en discriminatie. “Laat ons eens rondkijken in dit halfrond. De diversiteit van onze samenleving wordt niet vertegenwoordigd. En ik ben de eerste om toe te geven dat de zaken niet beter zijn in het college van commissarissen of bij het personeel van de Europese Commissie.”

De Commissie zal volgende week een “structureel debat” over racisme en discriminatie houden en de bestaande Europese wetgeving tegen het licht zal houden.

Corrigeer

MEER NIEUWS