China wil het DNA van elke mannelijke inwoner (en de Verenigde Staten moeten helpen)

China breidt zijn hightech controleapparaat uit met een DNA-databank van alle Chinezen.

China breidt zijn hightech controleapparaat uit met een DNA-databank van alle Chinezen. © AP

China legt een gigantische database aan met daarin het DNA van alle 700 miljoen Chinese mannen en jongens. Al sinds 2017 is de politie er bezig om van iedereen - vrijwillig, zegt de overheid - een DNA-staal te nemen.

frp

De databank is volgens Peking nodig om de criminaliteit beter te kunnen bestrijden en daders sneller te kunnen vatten. Waarnemers beschouwen het vooral als een nieuwe stap in het nu al indrukwekkend hightech controleapparaat dat de Chinese overheid bouwt om zijn inwoners in de gaten te houden.

Amerikaanse hulp

Het bestaan van de databank raakte woensdag bekend door een studie van de Australian Strategic Institute waar The New York Times over berichtte. Peking krijgt daarbij hulp uit Amerikaanse hoek. Het bedrijf Thermo Fisher uit Massachusetts heeft een miljoenendeal met de Chinese overheid gesloten om een grote hoeveelheid DNA-testkits te leveren aan de Chinese politie om de testen te doen. Verschillende Amerikaanse politici hebben het bedrijf daarover geïnterpelleerd, maar volgens Thermo Fisher is er niets illegaals aan de verkoop.

Mensenrechtenbewegingen roeren zich intussen ook in het debat. Ze vrezen dat China via die DNA-database de etnische en religieuze minderheden nog strakker onder controle zal proberen te krijgen. Die minderheden, zoals de Oeigoeren, worden al decennialang opgejaagd in China en ondergebracht in heropvoedingskampen. Aan de hand van hun DNA zou de Chinese overheid nu veel makkelijker hele families kunnen opsporen en opsluiten, aldus Human Rights Watch.

Meer over China

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie