Advocaat van Hot Marijke eist duidelijke antwoorden van premier Wilmès

Advocaat van Hot Marijke eist duidelijke antwoorden van premier Wilmès

Foto: *

Knokke-Heist -

Ondanks negatief advies van expertengroep GEES en kritiek uit de sector zelf mogen sekswerkers sinds 8 juni hun job weer uitoefenen. “Kan niet”, vindt Hot Marijke. ’s Lands meest bekende prostituee heeft een advocaat ingeschakeld om duidelijkheid te verkrijgen van de Belgische regering.

LEES OOK. Prostitutie ook weer mogelijk tot ontsteltenis van de sekswerkers: “Wat als ik superverspreider word?” (+)

Het vijfde rapport van de GEES, de expertengroep belast met de exitstrategie, stelde dat de sekswerkers en verstrekkers van niet-therapeutische massages zeker tot 1 juli hun job niet mochten uitvoeren. “Omdat er vaak meerdere deelnemers zijn, van verschillende bubbels, die op minder dan anderhalve meter contact met elkaar hebben”, luidde de argumentatie. De federale regering volgde dat advies echter niet en kondigde begin juni aan dat de sector vanaf 8 juni wel mocht hervatten. Het was niet verplicht, maar de steunmaatregelen zouden wel ophouden.

“Waanzin”

En dat was niet naar de zin van vele sekswerkers. Onder meer Hot Marijke uitte in het VRT-programma ‘De afspraak’ van 9 juni haar bezorgdheid al. “Het protocol om seksbezoek veilig te maken, is waanzin”, verklaarde ze onder meer. “Wegwerpbare lakens en vrijen met een mondmasker, dat wil de klant niet. Misschien kan het nog in de raamprostitutie. Een man die daar komt, is op een kwartier klaar. Bij mij komen klanten voor een uur of twee. Ze willen intimiteit. Dat kan niet met een mondmasker. Er zijn ongeveer 28.000 sekswerkers in België. Stel dat die 100 klanten per maand hebben...”

Toen Hot Marijke aan minister Philippe De Backer (Open VLD), die ook te gast was in ‘De afspraak’, vroeg waarom het advies van de GEES niet gevolgd was, verklaarde hij dat er in het geval van discussie zo snel mogelijk duidelijkheid over moest komen. “Mijn cliënte wacht nog altijd op die duidelijkheid”, aldus advocate Hilde Decleer.

Superverspreiding

“Zolang het coronavirus circuleert, is prostitutie levensgevaarlijk voor de volksgezondheid”, luidt het in een persbericht. “Een superverspreiding door prostitutie is evident, want het zijn dikwijls niet enkel één-op-éénontmoetingen, maar evengoed trio’s tot gangbangs met twintig en meer personen. Eén besmette persoon kan aldus een ongeziene uitbraak van het virus veroorzaken.”

Hot Marijke vraagt zich af of sekswerkers “bij vergetelheid” niet werden opgenomen in het ministerieel besluit. “Zo neen, wat is de motivering hiertoe? Zo ja, wordt die vergetelheid dan spoedig rechtgezet?”

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS