Mondmaskers op het podium, teambubbels en een COVID-coördinator: zo wil de UCI de koers coronavrij houden

Mondmaskers op het podium, teambubbels en een COVID-coördinator: zo wil de UCI de koers coronavrij houden

Het peloton, zoals hier tijdens de Ronde van Vlaanderen in 2019, zal voor en na de koers rekening moeten houden met aardig wat voorzorgsmaatregelen. Foto: Photo News

De UCI heeft meer duiding gegeven bij hoe er vanaf 1 augustus weer veilig competitief gekoerst kan worden. In een dertien pagina tellend document vol beschrijvingen en gradaties van het virus die kunnen optreden, legt de internationale wielerunie de organisatoren ook een paar verplichte voorzorgsmaatregelen op.

Het grootste uitgangspunt is dat elke team buiten de koers zelf in zijn eigen bubbel kan blijven. Leden van een ploeg zullen samengezet worden op één hotelverdieping en krijgen aparte eetzalen. Daarnaast stelt de UCI voor dat renners en staf voor de koers getest worden op het virus, al is dat geen verplichting. Wel belooft de internationale wielerunie certificaten uit te delen aan renners die zich voor het seizoen laten testen en negatief blijken te zijn. Met dat certificaat kunnen die renners het volledige seizoen afwerken zonder tussendoor nog eens extra getest te worden op het coronavirus.

Overal social distancing

Verder wil de UCI dat elke koersorganisatie een COVID-19 Coördinator aanstelt die de toestand nauwlettend in het oog houdt, wordt het gebruik van kleedkamers verboden, dienen er aparte ingangen gemaakt te worden voor VIPS, journalisten en anderen en moet tijdens het ondertekenen van de startlijsten de social distancing gerespecteerd worden.

Na de koers moeten de laureaten het podium op met mondmasker en dienen de podiumblokken minstens anderhalve meter uit elkaar te staan. Renners raken elkaar tijdens de podiumceremonie beter ook niet aan. Elkaar feliciteren in de vorm van een schouderklop of handshake is dus uitgesloten.

Corrigeer

MEER NIEUWS