Collega-tennissers betuigen spijt en zetten zichzelf in quarantaine na Adria Tour, Djokovic vlucht naar huis

Zverev (l), Dimitrov (c) en Djokovic maakten vorige week de grootste lol in Belgrado, zonder social distancing Foto: EPA-EFE

Drie toptennissers, een zwangere spelersvrouw en twee coaches besmet met Covid-19, een handvol andere toppers vrijwillig in quarantaine en zowat de rest van de internationale tenniswereld boos. Novak Djokovic is kop van Jut nadat zijn Adria Tour zondag werd stopgezet. Terwijl andere deelnemers publiekelijk door het stof gingen, vluchtte de nummer één van de wereld met de staart tussen de benen naar huis.

COMMENTAAR.Hans Jacobs: “Onbegrijpelijk dat Djokovic de heropstart van het tennis in gevaar brengt”

Het onheil begon zondagavond met een boodschap op Instagram van de Bulgaar Grigor Dimitrov, nummer 19 op de wereldranglijst. “Hoi iedereen, ik wou even aan mijn fans en vrienden laten weten dat ik bij mijn thuiskomst in Monaco positief heb getest op Covid-19. Ik wil zeker zijn dat iedereen met wie ik in contact ben gekomen de voorbije dagen getest wordt en de nodige veiligheidsvoorzorgen neemt. Het spijt me ontzettend voor de schade ik eventueel heb berokkend. Ik ben nu terug thuis en ben herstellende. Bedankt voor jullie steun en blijf alsjeblieft gezond.”

Een boodschap die hard aankwam in de tenniswereld. Grigor Dimitrov nam de voorbije weken deel aan de Adria Tour, een reeks exhibitietoernooien in de Balkan die werden georganiseerd door nummer één Novak Djokovic. De finale van het toernooi in het Kroatische Zadar tussen Djokovic en Andrey Rublev werd zondagavond last-minute afgelast. De tribunes waren al helemaal volgelopen toen Goran Ivanisevic, de coach van Djoko, het slechte nieuws kwam melden. Hij werd op een fluitconcert getrakteerd.

Zaterdag speelde Dimitrov immers in datzelfde stadion nog een partij tegen de 23-jarige Kroaat Borna Coric, maar daar maakte hij al een erg slappe indruk en koos hij ervoor om zijn tegenstander en de umpire geen hand te geven. Maar het kwaad was al geschied. Coric maakte maandag bekend dat ook hij besmet is geraakt met het coronavirus. “Het spijt me héél erg voor de problemen die ik heb veroorzaakt. Ik voel me gezond en heb geen symptomen.”

Troicki en zwangere vrouw besmet

En de dominosteentjes blijven ondertussen vallen. Maandagmiddag testten de fitnesstrainer van Djokovic (Marko Paniki) en de coach van Dimitrov (Kristijan Groh) positief, maandagavond kwam dan het nieuws dat ook de Servische tennisser Viktor Troicki en diens hoogzwangere vrouw Aleksandra het coronavirus te pakken hadden.

Andere deelnemers aan het toernooi zoals Alexander Zverev, Marin Cilic en Andrey Rublev hebben een negatieve controle afgelegd. Ze lieten alle drie weten dat ze ondanks de negatieve test toch in quarantaine zullen gaan. “Ik heb net het nieuws ontvangen dat mijn team en ik negatief hebben getest voor covid-19”, schrijft Zverev, de nummer 7 van de wereld. “Ik bied mijn oprechte excuses aan bij iedereen die ik mogelijk heb geschaad door aan dit evenement deel te nemen. Zoals mijn dokters adviseren, zal ik nu de richtlijnen van zelfisolatie opvolgen. Als bijkomende buffer zullen mijn team en ik regelmatig worden getest. Ik wens iedereen die positief heeft getest een snel herstel. Hou het veilig”, besluit de 22-jarige Duitser.

“Het is belangrijk dat we allemaal helpen om de kans dat het virus zich kan verspreiden te verhinderen”, voegde de Kroaat Marin Cilic (ATP-37) daar nog aan toe.

Ook de Rus Andrey Rublev (ATP-14) zet zichzelf veertien dagen in isolatie. “Ik wil laten weten dat ik gezond en wel ben. Ik hoop dat onze levens snel terug normaal worden. Wat nu in de wereld gebeurt, is onze verantwoordelijkheid. Dit is een wereldwijd probleem en het heeft een invloed op ons allemaal. We moeten helpen om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.”

Djokovic wacht op testresultaat

Djokovic weigerde een test af te leggen in Zadar, maar werd wel bij zijn terugkeer in Belgrado gecontroleerd. Hetzelfde gebeurde met zijn familie en hele entourage. De Serviër zal pas dinsdagochtend reageren als de resultaten van die testen bekend zijn.

Novak Djokovic zou zich nochtans beter flink wat zorgen maken. Tijdens het eerste deel van die exhibtietournee in Belgrado zaten de tribunes volgepakt met fans zonder mondmaskers. Spelers deelden knuffels uit aan elkaar, verbroederden met ballenjongens en toeschouwers en speelden samen een potje basketbal alsof corona niet bestond. Servië was immers het eerste land in Europa waar fans opnieuw massa-evenementen mochten bijwonen.

Een week geleden, na afloop van het eerste tornooi in Belgrado, dook het hele gezelschap met toppers Djokovic (ATP-1), Dominic Thiem (ATP-3), Alexander Zverev (ATP-7) en Grigor Dimitrov (ATP-19) bovendien een lokale discotheek in om te gaan fuiven. De toptennissers dansten erop los in hun bloot bovenlijf, van social distancing was absoluut geen sprake. Op videobeelden was ook te zien hoe Djokovic zijn makker Dimitrov op een gegeven moment optilde en de dansvloer opsleurde. Ook de Servische basketbalprof Nikola Jankovic was volgens sommige bronnen toen aanwezig. Jankovic testte eerder deze week al positief op corona. Maandag werd ook bekend dat vijf spelers van de Servische kampioen Rode Ster Belgrado besmet zijn met het coronavirus.

Wat nu?

De positieve gevallen kunnen een domino-effect hebben in het mannentennis. Wat bijvoorbeeld met Dominic Thiem? De Oostenrijkse nummer drie van de wereld was er bij in Belgrado, maar speelde de voorbije week al toernooien in Oostenrijk en Nice. Gisteren won Thiem in Nice nog met 3-1 van de Griek Stefanos Tsitsipas (ATP-6). Ook David Goffin kwam daar gisteren in actie.

Normaal gezien zou Montenegro komend weekend de volgende halte zijn van de Adria Tour, maar dat toernooi werd om veiligheidsredenen door de overheid al eerder verboden. Op 3-4 juli (in Banja Luka) en 5 juli (Sarajevo) staat het slot in Bosnië-Herzegovina op de agenda, maar de kans lijkt klein dat die evenementen zullen doorgaan.

Storm van kritiek op Djokovic

De Adria Tour, de deelnemers en vooral uithangbord Novak Djokovic krijgen ondertussen een storm van kritiek over zich heen. “Wat een oerdomme beslissing om die exhibitietoernooien te laten doorgaan”, reageerde het Australische woelwater Nick Kyrgios. “Ik hoop dat jullie snel genezen, maar dit gebeurt er wanneer je alle protocollen naast je neerlegt. Dit is geen grap.”

Ook voormalig nummer één Andy Murray had weinig begrip voor het gedrag van zijn goede vriend. “Laat dit een les zijn voor ons allemaal”, zei de ex-winnaar van Wimbledon. “Ik vraag mij bijvoorbeeld af wat de straf zal zijn voor een speler die zich op de US Open niet aan de veiligheidsmaatregelen houdt. Kan je voorstellen dat je jouw kwartfinale niet mag afwerken omdat er iemand is geweest die de quarantaineregels aan zijn laars heeft gelapt en de bubbel heeft verlaten om naar pakweg Manhattan te gaan? Dat zou enorm frustrerend zijn. Hoe gaat de organisatie dat bewaken?”

Het is de zoveelste controverse die Djokovic zich de voorbije weken op de hals haalt. Begin juni was het nummer 1 van de wereld stevig uit de bocht gevlogen door zich openlijk te verzetten tegen toedoening van een (toekomstig) coronavaccin. De 33-jarige Serviër had al eerder twijfels uitgesproken over de verdiensten van de moderne geneeskunde.

Collega-tennissers betuigen spijt en zetten zichzelf in quarantaine na Adria Tour, Djokovic vlucht naar huis
Djokovic en de andere tennistopper, afgelopen vrijdag in Zadar Foto: REUTERS

De 17-voudige grand slam-winnaar was ook de grootste criticaster van de veiligheidsmaatregelen rond de US Open. Het steekt hem vooral tegen dat hij slechts een zeer beperkte staf mag meebrengen en dat de spelers hun tijd tussen de wedstrijden moeten doorbrengen in luchthavenhotels. Hij dreigde ermee zijn kat te sturen naar New York en waarschuwde dat ook veel collega’s er zo over dachten. “Als de veiligheidsmaatregelen verlicht worden, kan het eventueel zijn dat ik toch nog naar de US Open kom”, liet hij vrijdag optekenen. Als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de internationale spelersraad en de beste tennisser op dit moment was dit een uitspraak die een aanzienlijk deel van de tenniswereld de kast opjoeg. Zou Djokovic zich over twee maanden in New York durven vertonen?

Collega-tennissers betuigen spijt en zetten zichzelf in quarantaine na Adria Tour, Djokovic vlucht naar huis
Geen social distancing tijdens de Adria Tour. Niet op het veld, niet in de tribunes. Foto: EPA-EFE
Corrigeer

MEER NIEUWS