Cultuuragenda

Ik luister Gents (12): we vieren langzaam de teugels

Ik luister Gents (12): we vieren langzaam de teugels

Foto: FVV (bewerking: De Gentenaar)

Gent -

Kentering. Kleine concerten mogen vanaf 1 juli, en dat laat zich ook in Gent al voelen. Guy Verlinde, de hardst werkende bluesmuzikant uit onze stad kan fier en ietwat gerustgesteld melden dat hij een niet onaardige zomerkalender kan afwerken, en een paar dagen geleden raakte ook bekend dat er vanaf 10 juli niet minder dan 50 Arenaconcerten in de Ghelamco Arena plaats vinden. En daar zijn er al drie van uitverkocht. Ondertussen zit de rest van de Gentse muziekscene ook niet stil.

Arenaconcerten

Vanaf 10 juli dus, in de Gentse Ghelamcovoetbaltempel. The Starlings, Paul Michiels, Mama’s Jasje, The Soulbrothers, Sioen, Lady Linn, Kapitein Winokio, Bent Van Looy, Guy Swinnen, Stan Van Samang. Zij en nog vele andere komen naar de Ghelamco Arena. Niet allemaal tegelijk, maar elk afzonderlijk. Bijna elke avond. Voor coronaproof concerten waarop maximum 200 personen toegelaten zijn. Let wel: drie van de 12 aangekondigde concerten zijn al uitverkocht: Mama’s Jasje, Stan Van Samang en The Starlings. Maar voor alle drie die artiesten wordt een tweede concert voorzien, dezelfde dag , om 18 uur, in plaats van 21 uur. Tickets boeken kan vanaf nu op https://www.arenaconcerten.be

Guy Verlinde

Hij wordt wel eens de hardst werkende bluesmuzikant van het land genoemd, en het is wellicht niet eens overdreven. Ook in coronatijden deed bluesartiest Guy Verlinde wat een zelfstandige moet doen om brood op de plank te krijgen: blijven werken. Onlineplaten uitbrengen en vooral ook veel communiceren met zijn fans. Hij was ook een van de eersten om te verkondigen dat hij met plezier op een tuinfeest wil komen spelen. Resultaat: een zomertournee met maar liefst 36 concerten. Verlinde is zijn fans dankbaar om hem in die lastige tijden te blijven steunen. www.guyverlinde.com

Absynthe Minded

Heroïsche terugkeer, deel drie, zo titelde muziekjournalist Dennis Van Goethem voorbije vrijdag zijn recensie over Riddle of the sfinx, de nieuwe plaat van de Gentse groep Absynthe Minded. Bert Ostyn verzamelde een aantal nieuwe muzikanten rond zich, waaronder drumster Isolde Lasoen. Dat levert een plaat op waar Bert Ostyn best tevreden over is, ook over de heel kleurrijke hoes. Ostyn zoekt en vindt een vers evenwicht tussen zijn akoestische begindagen en hip, luchtig gefrunnik met synthesizers en elektronika, zo klinkt het nog. Van Goethem gaf de plaat drie sterren en stelt vast dat Absynthe Minded op het goede spoor zit. www.absyntheminded.be

The Gay Tapes

David, de frontman van de Nederlandstalige groep Hermitage, kan u ook kennen als uitbater van café HUIS en van de Gentse Feestjes. Divan, want dat is zijn artiestennaam, was samen met muziekcafé De Loge ook één van de initiatiefnemers van de concertreeks Live Untapped Solidarity Sessies waarbij de Gentse muziekscene ook in de coronatijden via livestreams hun publiek troost brachten.

Divan heeft ook het project Divan & The House of Quoi. Met dat muzikale project bracht hij vrijdag The Gay Tapes uit: een conceptplaat rond queer life. Daarop staat ondermeer de single Jason Who, en dat is geschreven naar aanleiding van de alarmerend hoge zelfmoordcijfers binnen de LGBT gemeenschap. In totaal 10 tracks waaronder een duet. Voorbeluisteren kan op Soundcloud.

Frontiera zoekt steun voor The Tehran Sessions

Thomas Noel is een Gentse muzikant die zich al jaren bezig houdt met internationale culturele en muzikale samenwerkingsvormen, onder meer onder de noemer The City Song, waarbij muzikanten uit diverse culturen verzamelen in elkaars stad om er muzieksessies te houden. Thoma Noel doet dat onder de overkoepelende naam Frontiera en met The Tehran Sessions is hij nu bezig aan een boeiend traject tussen Teheran en Gent. De eerste opnames zijn achter de rug, maar om de volgende fase in het project te kunnen realiseren - de verdere opname en productie van het album - heeft Frontiera de steun van het publiek nodig. Frontiera zette een crowdfunding op. Steunen kan door een CD en/of de film te bestellen of een vrije gift te doen. In november komt Soroosh Gharahmanloo naar Gent om in de studio het album af te werken. In 2021 volgt dan de live tournee en lanceren we de cd en de film.

Tijdens de corona-lockdown leende Frontiera een lied van The Tehran Sessions uit om de situatie van de vluchtelingen in het Turks-Griekse grensgebied onder de aandacht te brengen. Samen met vluchtelingen en mensen die hier in lockdown zaten maakte Frontiera deze video:

Meer info

Steunen kan door hier te klikken. Proeven kan hier .

Meskerem Mees speelt livestream bij Studio Trad

Op 27 juni speelt Meskerem Mees een livestream concert in Studio Trad. Het livestream concert zal vrij te bekijken zijn op facebook en Youtube. Een deel van de opbrengst zal gaan naar LIVE2020, een solidariteitsfonds op initiatief van verschillende spelers uit de Belgische livemuziek sector.

De jonge Gentse muzikante Meskerem Mees is finaliste van de naar het najaar uitgestelde Humo’s Rock Rally en was op de site van Humo één van de twee meest aangeklikte finalisten. We stelden de singersongwriter met Ethiopische roots hier eerder op Ik Luister Gents al voor. Daarin kon u lezen dat Ronny Mosuse haar vroeg voor zijn voorprogramma en haar de Vlaamse Nina Simone noemt. Maar daar gaat Meskerem Mees niet van zweven. Muziek maken en brengen, dat is wat ze wil doen. U kan haar ondertussen kennen van haar nummer Joe. Zaterdag 27 juni speelt ze een concert bij Studio Trad. Studio Trad is een muziekstudio en een label dat vooral in de folksector actief is. Studio Trad organiseerde eerder in deze coronaperiode al livestreamconcerten met Marble Sounds en The Starlings. Nu dus met Meskerem Mees. Het concert zal vrij te bekijken en te beluisteren zijn via Facebook en Youtube, maar toch vraagt Studio Trad een bijdrage te doen: zowel voor de logistieke en technische ondersteuning waardoor gezorgd wordt voor een kwaliteitsvolle streaming, als voor de muzikanten. De helft van de opbrengst stort Studio Trad overigens door naar het ondertussen opgerichte solidariteitsfonds LIVE2020.

Meer info

Haal met BLOW eens gemaskerde saxofonisten in huis

Wie deze zomer wil genieten van live-muziek kan probleemloos een akoestisch concert van BLOW boeken. BLOW is een gemaskerd saxofoontrio dat destijds begon met op straat te spelen. Het concept sloeg in die mate aan dat er ondertussen als twee platen zijn, en dat het trio ook al op festivalpodia stond in binnen- en buitenland, tot Brazilië en Japan. Daarbij maken ze ondertussen gebruik van effectpedalen en samples. Maar in deze coronatijden, waar kleine feestjes het nieuwe normaal worden, keert BLOW terug naar de akoestische roots: BLOW back to basics: twee saxofoons en een drumkitje. Geen gedoe met geluidsinstallatie of podium. BLOW zet uw kot op zijn kop.

Meer info

Rheinzand

De groep rond Reinhard Vanbergen (Das Pop), Charlotte Caluwaerts en Mo Disko (The Glimmers) heeft nog niet zo lang een nieuwe plaat uit, waarvan er nu de clip Porque uit is. Maar wat meer is, Rheinzand speelt vandaag maandag 22 juni live een lovestream concert vanuit het Wielsgebouw in Brussel. Voor dat liveconcert is Rheinzand geen trio maar komen ook Stephane Missegheers (dEUS) en Bruno Coussée (Manngold) meespelen.

Meer info

People in Houses lanceren een metaaldetector

People in Houses. Het lijkt wel of ze hun naam gekozen hebben tijdens de lockdown. Maar dat is niet zo: in februari stonden ze al in muziekcafé Trefpunt, en nu hebben ze met Metal detector hun eerste single uit. ’Metal detector’ is geschreven onder de Californische zon, met de voeten in het zand en gaat over koorddansen zonder net, over schattenjagen op een lege maag. Singer-songwriter Merijn Landuyt vertelt: "De VS houdt je geen spiegel voor maar een vergrootglas. De Amerikaanse samenleving is er één waar ongelijkheid nog net iets scherper afgetekend is. Het is er ook één waar woorden als hoop en verandering nog net iets betekenisvoller zijn. Later dit jaar verschijnt het debuut album Pockets Full of Change.

People in Houses klinken als één Simon en twee Garfunkels die songs brengen die van Crosby, Stills and Nash konden zijn (hadden die in Gent gewoond en had één van hen trompet gespeeld). Een valies vol bewogen vertelsels, gebracht op gitaar, resonator, mandoline, chromaharp, trompet, euphonium, mondharmonica, suitcase drum en Indisch harmonium. En met een videoclip waar poppen muziek maken.

Handelsbeurs Live: Yskan en The Flying Horseman

Bij de Handelsbeurs houden ze net als wij van muziek en draaien ze graag de ingangsdeur open voor muzikanten en publiek. Zolang dat nog niet mag, organiseert de Handelsbeurs er onder de titel Handelsbeurs LIVE er wel al concerten, maar alleen de muzikanten en de crew mogen de zaal binnen. Het concert wordt kwaliteitsvol gestreamd. Deze week doet Handelsbeurs Live dat twee keer: op dinsdag met een concert van de jonge Gentse jazzband Yskan en op donderdag voor een lanceringsconcert van de nieuwe plaat van The Flying Horseman. Gratis maar in de toekomst wel betalend. Een vrije gift wordt in dank aanvaard. Laat u niet kennen: kijk, luister en betaal. Meer info

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio