Tot twaalf jaar cel geëist voor gewapende overvallen op juweliers ondanks ‘spijt’

Tot twaalf jaar cel geëist voor gewapende overvallen op juweliers ondanks ‘spijt’
Schoten / Antwerpen -

Het openbaar ministerie heeft celstraffen tot twaalf jaar gevorderd voor drie leden van een Parijse bende die vervolgd worden voor een reeks gewapende overvallen op juweliers. Ze staan daarnaast ook terecht voor een homejacking in Schoten, die ze in opdracht van de schizofrene zoon des huizes hadden uitgevoerd. Voor hem werd de internering gevraagd.

Dmitriy T. kampte met waanideeën: hij dacht dat zijn ouders hem ontvoerd hadden en dat ze zijn biologische ouders uit de weg hadden geruimd. Hij had Kurt V.d.V., die hij kende uit de gevangenis, een plan van het huis en het bedrijf van zijn ouders gegeven met de vraag om hen te overvallen en te vermoorden.

Op 25 maart 2014 werden de moeder en de zus van Dmitriy T. het slachtoffer van een homejacking. Drie mannen, verkleed als politiemensen, waren met twee vuurwapens hun woning in Schoten binnengevallen. Ze vroegen naar de vader, maar die was niet thuis. De twee vrouwen werden vervolgens vastgebonden en de overvallers gingen aan de haal met de kluis.

Veel spijt

Kurt V.d.V. ontkende dat hij de feiten gepleegd had of dat hij de uitvoerders van de homejacking geronseld had. Meer nog: hij had de familie van Dmitriy T. zelfs gewaarschuwd. De zoon had volgens hem aan verschillende mensen gevraagd om zijn familie uit te schakelen en hij wist niet wie het uiteindelijk gedaan had. Ook Dmitriy T., die intussen in behandeling is en veel spijt heeft, kon de speurders niet verder helpen.

Verder onderzoek bracht Johan B., Steeve A. en Loïc P. in beeld als de vermoedelijke daders. Zij maakten deel uit van een Parijse bende en kwamen volgens het openbaar ministerie voor nog meer feiten in aanmerking. Zo werden er tussen 13 december 2013 en 17 maart 2014 vijf gewapende overvallen gepleegd op juwelierszaken in Antwerpen, Sint-Niklaas, Brussel, Lokeren en Westerlo.

De daders schuwden daarbij geen geweld. De juwelier uit Sint-Niklaas werd geslagen, over de grond gesleurd, gekneveld en kreeg een pistool in zijn mond geduwd. De zaakvoerster van de juwelenzaak in Westerlo werd geslagen, geschopt en bij de keel gegrepen tot het zwart voor haar ogen werd. Ze werd samen met haar moeder en dochtertje opgesloten. Verschillende slachtoffers raakten zwaar getraumatiseerd door de feiten.

Corrigeer

MEER NIEUWS