Collega’s betuigen spijt en zetten zichzelf in quarantaine na positieve coronatesten, maar Djokovic vlucht weg

Collega’s betuigen spijt en zetten zichzelf in quarantaine na positieve coronatesten, maar Djokovic vlucht weg

Djokovic en Dimitrov, vorige week op de Adria Tour. Foto: REUTERS

Vier toptennissers en twee coaches besmet met Covid-19, een handvol andere toppers vrijwillig in quarantaine en zowat de rest van de internationale tenniswereld boos. Novak Djokovic is kop van jut nadat zijn gecontesteerde Adria Tour zondag werd stopgezet. Terwijl de andere deelnemers publiekelijk door het stof gingen vluchtte de nummer één van de wereld met de staart tussen de benen naar huis...waar hij zelf positief testte.

“We hebben nochtans alles gedaan wat we konden om de veiligheid te verzekeren.” De reactie van Djordje Djokovic, toernooidirecteur van de Adria Tour en broer van Novak, op de positieve coronatest van de Bulgaarse topper Grigor Dimitrov die het vroegtijdige einde van het toernooi betekende deed flink wat wenkbrauwen fronsen. Ja, Servië was het eerste land in Europa waar fans opnieuw massa-evenementen mochten bijwonen. En ja, corona was mild geweest voor de Balkan. Maar de spelers op de Adria Tour gedroegen zich de voorbije weken alsof het virus van de aardbol was verdwenen: voetbalwedstrijdjes, samen in ontbloot bovenlijf dansen in een overvolle discotheek, poseren met fans aan de propvolle tribunes… “Dimitrov is voor het toernooi nog in zijn thuisland geweest. Misschien heeft hij het virus daar wel opgelopen”, probeerde de jongere broer van Novak Djokovic nog. Tja.

Na de positieve test van Dimitrov was het zondagavond in ieder geval alle hens aan dek in Zadar. Alle spelers en hun familie, medewerkers en toeschouwers moesten zich laten testen. Dat leverde al minstens zeven nieuwe positieve gevallen op: tennissers Djokovic, Coric en Troicki, Troicki’s zwangere vrouw Aleksandra, de vrouw van Djokovic, de fitnesstrainer van Djokovic en de coach van Dimitrov. Coric betuigde net zoals Dimitrov meteen zijn spijt. De andere topspelers Alexander Zverev, Marin Cilic en Andrey Rublev testten voorlopig negatief, maar sloegen collectief mea culpa en beloofden twee weken in quarantaine te gaan. “Ik bied mijn oprechte excuses aan bij iedereen die ik mogelijk heb geschaad door aan dit evenement deel te nemen. Zoals mijn dokters adviseren zal ik nu de richtlijnen van zelfisolatie opvolgen”, verwoordde nummer zeven de wereld Alexander Zverev het.

Collega’s betuigen spijt en zetten zichzelf in quarantaine na positieve coronatesten, maar Djokovic vlucht weg
Hoezo corona, Novak Djokovic? Foto: AP

En Djokovic? Die weigerde eerst een coronatest in Zadar en vluchtte naar huis in Belgrado. Daar werd hij wel gecontroleerd én bleek hij dus wel degelijk corona te hebben opgelopen, net als zijn vrouw. De kritiek van zijn collega’s klonk de afgelopen dagen steeds luider. Ze namen het Djokovic kwalijk dat hij zich ondanks zijn voorbeeldfunctie als voorzitter van de internationale spelersraad en nummer één van de wereld roekeloos heeft gedragen. En op die manier de voorzichtige heropstart van het tennis in gevaar bracht.

“Oerdom”, noemde woelwater Nick Kyrgios het gedrag van de tennissers op de Adria Tour. ”Dit is wat er gebeurt als je de vloer aanveegt met het protocol.” Ook voormalig nummer één Andy Murray had weinig begrip voor het gedrag van zijn goede vriend. “Laat dit een les zijn voor ons allemaal”, zei de ex-winnaar van Wimbledon. “Ik vraag mij bijvoorbeeld af wat de straf zal zijn voor een speler die zich op de US Open niet aan de veiligheidsmaatregelen houdt. Kan je voorstellen dat je jouw kwartfinale niet mag afwerken omdat er iemand is geweest die de quarantaineregels aan zijn laars heeft gelapt en de bubbel heeft verlaten om naar pakweg Manhattan te gaan? Dat zou enorm frustrerend zijn. Hoe gaat de organisatie dat bewaken?”

Zou Djokovic, de voorbije weken een hevige criticaster van de strenge veiligheidsmaatregelen in de US Open, zich over twee maanden in New York durven vertonen?

Collega’s betuigen spijt en zetten zichzelf in quarantaine na positieve coronatesten, maar Djokovic vlucht weg
Foto: REUTERS
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.