100 keer balsem voor de ziel met Chris Corn in ‘Music Against Covid-19’

100 keer balsem voor de ziel met Chris Corn in ‘Music Against Covid-19’

Foto: if

Lochristi -

Met de hashtag “wat doet een mens in tijden van corona” begon Chris Corn er midden maart aan. De singer-songwriter bracht meer dan drie maanden een dagelijkse portie balsem voor de eenzame en verwarde ziel. Hij kreeg toejuichingen, bloemekes en verzoeknummerkes, maar rondt vandaag met ‘Mia’ van Gorki de reeks af.

Tussen zijn dagtaak als hoofdopvoeder bij Luein, de repetities met zijn nieuwe project Walis én zijn ongeziene tocht langs Vlaamse woon-zorgcentra, blikte de Lootse artiest op 100 dagen nog eens 100 nummers in. Straf. Hoe dat binnenkwam in de bubbel ten huize Versaevel-Boone, vroegen we aan echtgenote Katrien.

“Het begon met de oproep van de VRT om op 18 maart massaal ‘Mia' van Gorki te zingen als steunbetuiging voor de hulpverleners”, vertelt ze. “Een categorie waar Christophe ook eigenlijk bijhoort. Dus wou hij zijn collega’s een hart onder de riem steken en zong hij met een geluidsversterker, een micro en een gitaar in de hand de hele buurt bijeen. Het filmpje werd massaal bekeken en gedeeld op Facebook. De nood bleek dus hoog om tijdens de lockdown iets muzikaal te betekenen voor wie noodgedwongen in zijn kot zat, maar ook voor mensen voor wie de routine van elke dag doorging. Zo ontstonden de coronasessies.”

Christophe maakte hele lange en vermoeiende dagen op zijn werk als hoofdopvoeder –onder meer door de constante wijzigingen in de regelgeving -, maar nam toch iedere avond een nummer op. Op zijn vrije dagen ging hij nog muziek spelen in verschillende wzc en instellingen. “Het vergde veel tijd en de vermoeidheid stak meermaals de kop op”, aldus Katrien. “Maar het gaf hem een enorme energieboost om te zien dat heel veel mensen dit apprecieerden in deze moeilijke tijden.”

100 keer balsem voor de ziel met Chris Corn in ‘Music Against Covid-19’
Dank u voor de bloemen... Foto: if

“Voor ons gezin was het ook zeker niet altijd evident”, aldus Katrien. “Met vier kinderen thuis is het hier sowieso al een gezellige drukte. De opnames - reken maar op 3 tot 4 uur per liedje – konden pas starten nadat onze jongste telgen in bed zaten. Daarom kwamen de nummers ook altijd pas laat tevoorschijn op de sociale media. Maar we zijn bovenal enorm trots op wat Christophe heeft verwezenlijkt, 100 liedjes in evenveel dagen. Hij heeft in al die maanden ook heel veel bijgeleerd over muziek thuis opnemen thuis en filmpjes bewerken. Ik denk dat hij het nog gaat missen ook. Maar als hij ergens voor gaat, dan is het altijd voor de volle 200 procent.”

100 keer balsem voor de ziel met Chris Corn in ‘Music Against Covid-19’
Een ontroerend wzc-concert, aan wzc Sint-Vincentius in Zaffelare Foto: ghl

Burgemeester Yves Deswaene kroop op dag 99 voor ons in zijn bekende haiku-pen ter ere van zijn muzikale burger. Kort en krachtig: “Troubadour Chris Corn. Muziek verzacht de zeden. Covid medicijn.”

Dr Anneleen Van Conkelberge, bekend van het triagecentrum, had alleen maar lof: “De muziek van Chris, ook het concert dat hij in maart al bracht vlak voor het pas opgericht triagecentrum, was voor ons van bij het begin een welgekomen moment van rust in de hectische weken. Een welgemeende merci voor wat hij met zijn muziek heeft gerealiseerd. Het was een hart onder de riem voor alle medewerkers op alle niveaus in de strijd die we samen leverden en nog leveren. Van de vrijwilligers van het Rode Kruis, tot het poetspersoneel, het personeel van de sporthal, de huisartsen en de huisartsen in opleiding.’

100 keer balsem voor de ziel met Chris Corn in ‘Music Against Covid-19’
Bloemekes, verzoeknummerkes en een tekening van Trees De Brabander Foto: if

Els Meeus stak hem, net als zovele trouwe volgelingen, dagelijks een hart onder de riem: “Wat een traject, 100 dagen na elkaar. Zoveel muziekgenres, een warm, ondersteunend gebaar. Tonnen respect, voor jouw enthousiasme elke dag; naar jou mogen luisteren, met een traan, een lach. "Don't Give Up The Fight", my favorite, a cover from Racoon. Christophe, you're amazing, hope to see you soon!”

Het gevoel dat u iets gemist heeft? Herbeleef de lijst via You Tube, en geniet ervan, tot corona een voetnoot in de geschiedenis wordt. Van ‘It’s only natural’ van Crowded House tot - jawel, de cirkel is rond - ‘Mia’ van Gorki...volledig in de stijl van de 99 andere Covid-covers.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio