Eerste hypermoderne Kusttram arriveert aan de kust: “Na 40 jaar is de huidige tramvloot aan vernieuwing toe”

Eerste hypermoderne Kusttram arriveert aan de kust: “Na 40 jaar is de huidige tramvloot aan vernieuwing toe”

De tram werd vanuit havenstad Santander per schip getransporteerd. Foto: Dominique Jauquet

Knokke-Heist / Blankenberge / Oostende / Nieuwpoort / Koksijde / De Panne / De Haan / Bredene / Middelkerke -

Het allereerste exemplaar van de nieuwe, hypermoderne Kusttram is toegekomen in Oostende. Met de komst van dit eerste nieuwe tramvoertuig wordt een nieuw hoofdstuk geschreven. “Na 40 jaar is de huidige tramvloot grotendeels aan vernieuwing toe.”

In totaal worden er 48 nieuwe trams geleverd, een investering van 100 miljoen euro. Het eerste exemplaar van de hypermoderne Kusttram kwam maandagnacht toe op de stelplaats van De Lijn in Oostende. Het voertuig had er dan al een hele trip op zitten. De tram werd begin vorige week vanuit Zaragoza naar havenstad Santander getransporteerd en vervolgens aan boord van een cargoschip geladen met als bestemming Zeebrugge. Van daaruit ging het naar zijn definitieve bestemming in Oostende. “De nieuwe lagevloertrams hebben een moderne look en aerodynamische vormgeving, kunnen tot 187 passagiers vervoeren, en bieden beduidend meer comfort aan rolstoelgebruikers, minder mobiele mensen en reizigers met kinderwagens”, duidt woordvoerster Sonja Loos.

Vernieuwing na 40 jaar

De fabricatie en levering van alle 48 trams zal zo’n twee jaar in beslag nemen. Het bouwen van een nieuwe tram is dan ook een enorm karwei. Met de komst van dit eerste nieuwe tramvoertuig schrijft de Kusttram dus een nieuw hoofdstuk. “Na 40 jaar is de huidige tramvloot grotendeels aan vernieuwing toe. Een deel van deze 46 trams werd gereviseerd en zal nog enige tijd kunnen blijven rijden. De overgrote meerderheid van de huidige vloot zal evenwel in de loop van de komende twee jaar worden vervangen door gloednieuwe CAF-trams”, aldus Loos.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio