Geld uit coronafonds gaat naar bedrijven, scholen en kwetsbare gezinnen

Geld uit coronafonds gaat naar bedrijven, scholen en kwetsbare gezinnen

De gemeenteraad keurde de verdeling van het coronafonds goed. Foto: rr

Sint-Katelijne-Waver -

De gemeenteraad van Sint-Katelijne-Waver keurde maandag de verdeelsleutel voor het coronafonds goed. Het grootste deel van de 100.000 euro die werd vrijgemaakt gaat naar de ondersteuning van de lokale economie. Er is ook geld voor kwetsbare gezinnen en de scholen.

Vrij vroeg in de coronacrisis besliste het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver om een coronafonds op te richten. Er werd meteen 100.000 euro ingepompt. Dat bedrag komt bovenop de steunmaatregelen van de Vlaamse en federale overheid. Het doel van het coronafonds is om de schade die verenigingen en bedrijven hebben geleden voor een deel te dekken en zowel het sociaal als het economisch leven opnieuw op te starten. Tijdens de gemeenteraad van maandag werd de verdeelsleutel goedgekeurd.

70.000 euro wordt voorzien voor de ondersteuning van de lokale economie. “Van dat bedrag voorzien we 10.000 euro voor de organisatie van een Skwinkelhiermaand”, aldus burgemeester Kristof Sels (N-VA). “Er komen verschillende acties om winkelen in onze gemeente te promoten en de handelaars op die manier te steunen. 60.000 euro wordt gebruikt om bedrijven een korting te kunnen geven op de bedrijfsoppervlaktebelasting. Op die manier geven we de ondernemers meer ademruimte.”

Het gemeentebestuur zet ook 20.000 euro opzij voor de ondersteuning van kwetsbare gezinnen. “Daarmee investeren we onder andere in een uitgebreidere zomerwerking en extra tegemoetkomingen”, klinkt het. De overige 10.000 euro vloeit naar de vrije basisscholen. “De gemeentelijke basisscholen konden de voorbije maanden een beroep doen op de gemeente voor het nemen van maatregelen, maar de andere scholen moesten terugvallen op hun eigen directie. Daar willen we nu een steentje aan bijdragen.”

“Druppel op hete plaat”

Volgens oppositieraadslid Tom Ongena (Samen Anders) heerst er nog steeds te veel onduidelijkheid over de verdeling van de middelen en is 100.000 euro ook veel te weinig. “De steunmaatregelen dreigen een druppel op een hete plaat te worden. Als dat kleine bedrag zo verdeeld wordt dat de steun herleid wordt tot een symbolische euro, dan heeft het weinig zin. We vragen daarom dat het bedrag alsnog fors wordt opgetrokken.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio