Tot acht jaar cel gevorderd voor uitbating van drie cannabisplantages

Tot acht jaar cel gevorderd voor uitbating van drie cannabisplantages

Foto: Tom Palmaers

Keerbergen -

Voor de correctionele rechtbank van Leuven zijn dinsdag celstraffen tot acht jaar gevorderd voor een drugsbende. Zes mannen en twee vrouwen stonden terecht voor de uitbating van drie cannabisplantages in de provincies Limburg en Antwerpen. De oogst werd vanuit Keerbergen verkocht in Nederland.

Didier H., Johan S., Giovanni B., Julie H., Willy H., Matthias H., Jacques H. en Danielle J. worden verdacht van het kweken en verhandelen van cannabis en het witwassen van de financiële inkomsten. Een verkeerscontrole in december 2015 leidde de politie naar de villa van Didier H. in Keerbergen. Vanuit een verborgen kamer gaf hij instructies aan de andere leden van de drugsbende. De inkomsten van de drugshandel werden in de woning verstopt.

Leidende figuur

De politie vond een zak met 129.000 euro, juwelen en documenten. Het onderzoek leidde de speurders naar drie cannabisplantages in Beringen, Genk en Heist-op-den-Berg. Daar werden 1.278 planten aangetroffen. De oogst werd verkocht in het Nederlandse Roosendaal. De cannabis werd verhandeld voor 3,6 euro per gram. Van 2012 tot 2015 verdiende de bende volgens het parket 1,439 miljoen euro. Dat bedrag werd teruggevorderd.

Het openbaar ministerie vorderde acht jaar cel en 16.000 euro boete voor Didier H., die als leidende figuur van een criminele organisatie werd bestempeld. Twee personen die instonden voor het onderhoud van de plantages, riskeren vier en vijf jaar cel. De andere beklaagden hangt één of twee jaar cel boven het hoofd.

De verdediging van H. pleitte overschrijding van de redelijke termijn, omdat de laatste feiten al bijna vijf jaar oud zijn. Het vonnis valt op 1 september.

Corrigeer

NIEUWS