Opleiding sociaal werk biedt “vakantiegarantie”

Opleiding sociaal werk biedt “vakantiegarantie”

De Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen lanceert de eerste opleiding met “vakantiegarantie”. Volgend jaar zullen de eerstejaarsstudenten sociaal werk hun academiejaar al afsluiten in juni. Op die manier vermijdt de opleiding dat studenten die niet slaagden in eerste zit, verdrinken in een zomervakantie vol werk, zonder begeleiding op maat.

“We merken dat heel veel studenten nu onderweg afhaken”, zegt opleidingshoofd Veerle Van Gestel. “Voor de studenten die meteen slagen is er geen enkel probleem, maar de studenten die het niet goed doen in eerste zit, voelen zich soms echt in de steek gelaten in de zomervakantie.”

Daar moet een opleidingshervorming een oplossing voor bieden. Alle theoretische vakken eindigen in maart. Wie dan niet slaagt, krijgt een herkansing in juni. De praktijkvakken worden gespreid over het hele jaar.

“In de periode tussen maart en juni krijgen de studenten die niet slaagden in eerste zit, een individueel remediëringsprogramma. Zo kunnen we studenten echt op maat begeleiden in hun leerproces. De studenten die alle theoretische vakken wel al in maart hebben afgerond, krijgen een excellentieprogramma voorgeschoteld. Zij kunnen een programma met keuzevakken volgen, gaan naar het buitenland, of helpen hun medestudenten via peercoaching.”

De vernieuwde opleiding zal verder ook afstappen van het klassieke concept ‘één docent, één vak’. Een team van dynamische lesgevers zal alle onderwijstaken binnen de opleiding netjes verdelen, om de studenten zo individueel mogelijk te kunnen begeleiden.

Veerle Van Gestel: “Er is wel wat koudwatervrees om met deze nieuwe onderwijsvorm van start te gaan. Maar ik geloof heel hard in het concept. Wat mij betreft is het zeker iets wat navolging kan krijgen in andere studierichtingen.”

Corrigeer

NIEUWS