Tientallen transmigranten opgepakt op trein richting Beervelde

Tientallen transmigranten opgepakt op trein richting Beervelde

Foto: politiezone regio puyenbroeck

Lochristi -

Dinsdagnacht werden tijdens een gezamenlijke politiepatrouille 41 transmigranten opgepakt in de buurt van Kwatrecht en op de trein naar Beervelde. De actie, een samenwerking tussen de lokale en federale politie en Securail, kadert in het zonaal veiligheidsplan waarin transmigratie een belangrijk actiepunt is.

Het probleem is al langer bekend. Vooral in de buurt van het station van Beervelde is er heel wat beweging - vaak in de vroege ochtend - van transmigranten die er onverwacht in groepjes opduiken en er de trein nemen naar Gent. Bij grotere groepen grijpen de conducteurs soms in, en controleren en weigeren ze reizigers zonder treinticket. Ook richting snelwegparking Kalken zijn er van aan het station van Beervelde vaak mensen te voet onderweg.

Tijdens de actie van gisterennacht werden er 41 transmigranten bestuurlijk van hun vrijheid beroofd. Negen van hen werden al gearresteerd bij het verlaten van het station van Kwatrecht, op de trein richting Beervelde werden er nog eens groepjes van respectievelijk vijf en zevenentwintig transmigranten gearresteerd.

“Onze politiezone heeft dagelijks af te rekenen met transmigranten die vanuit Brussel via de spoorwegverbindingen naar het station van Beervelde reizen om zo via de snelwegparking langs de E17 Beervelde-Kalken te bereiken, in de hoop er een vrachtwagen met bestemming Engeland te vinden”, zegt Koen Van Poucke, korpschef van de politiezone Regio Puyenbroeck. “Het politiecollege en de politieraad hebben zich reeds vaker tot de hogere overheden gericht om tot een geïntegreerde aanpak van het probleem te komen”, aldus de korpschef.

Transmigratie is één van de actiepunten in het zonaal veiligheidsplan. Onder meer door ontradende patrouilles wordt het thema aangepakt. Een bijkomend probleem van de migraties van groepjes zijn de verschillende sluikstorten, met afval en kledij, die worden achtergelaten. Het mooie weer doet de hoeveelheid achtergelaten afval aanzienlijk vergroten.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio