Polly Jean (17) van Pius X in Antwerpen wint allereerste Olympiade Nederlands met onderzoek rond dt-fouten

Winnares Polly Jean Hollanders met de prijs die ze aan haar deur in ontvangst mocht nemen. © Sam Asaert

Polly Jean Hollanders (17) van het Pius X Instituut in Antwerpen wint de allereerste Olympiade Nederlands. Met haar onderzoek naar de oorsprong van dt-fouten maakte ze indruk op de jury en versloeg ze de zes andere finalisten uit Vlaanderen en Nederland.

joro

Vertoont het literaire werk van Willem Elsschot koloniale trekjes? Wat drukken emoji uit? Het zijn maar enkele van de onderzoeksvragen waarover de zeven finalisten van de allereerste Olympiade Nederlands, een initiatief van de universiteiten van Antwerpen, Utrecht en Nijmegen, zich de voorbije maanden hebben gebogen. Ze verdiepten zich in wetenschappelijke literatuur, moesten zelf een onderzoek uitwerken en hun bevindingen in een heldere presentatie gieten. Elke kandidaat kon daarbij rekenen op de hulp van een professor in de Nederlandse taal- of letterkunde.

Polly Jean Hollanders, laatstejaars van het Pius X Instituut in Antwerpen, won deze eerste editie met haar onderzoek naar de oorsprong van dt-fouten. Ze speurde in haar eigen chatgeschiedenis naar fouten en analyseerde die door inzichten uit de psycholinguïstiek, de taalkunde en de statistiek te combineren. De jury prees haar “voortreffelijke wetenschappelijke inzicht, grote welbespraaktheid en aanstekelijke zin voor humor”.

Veel voldoening

Polly Jean reageerde blij en verrast, want aan de finale opdracht had ze een vette kluif. “Ik onderzocht of achter die fouten in mijn eigen chatgesprekken een bepaalde logica zat. Volgens mij was die er ook. Het gaf ongelooflijk veel voldoening toen echte taalwetenschappers mijn hypothesen konden bevestigen.”

De laureate wint een prijzenpakket met onder meer een (gevulde!) e-reader, een boekenpakket en een geldbedrag. In de huidige omstandigheden kon een gewone plechtigheid niet worden georganiseerd, en dus besloten de organisatoren Polly Jean thuis te verrassen met het heuglijke nieuws en de bijbehorende prijzen.

Bekijk hier de inzending van Polly Jean Hollanders en het oordeel van de jury

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus