Contact weer wat losser in woon-zorgcentra: vrijere bezoek- en contactmogelijkheden

Contact weer wat losser in woon-zorgcentra: vrijere bezoek- en contactmogelijkheden

Themabeeld Foto: Photo News

De maatregelen voor de ouderenzorgvoorzieningen, zoals de woon-zorgcentra, worden vervangen door overkoepelende richtlijnen die de voorzieningen in staat moeten stellen terug te keren naar het normale wonen en leven. Specifieke veiligheidsmaatregelen blijven van kracht, maar binnen de sociale bubbels van een bewoner is vrijer en warmer contact mogelijk, zonder afstand te houden of maskers te dragen. Dat melden de taskforce Zorg en het agentschap Zorg en Gezondheid vrijdag.

Nu de corona-epidemie sterk is teruggedrongen, is volgens de taskforce een terugkeer aangewezen naar een zo normaal mogelijke werking van het wonen en leven in de ouderenzorgvoorzieningen. “Tegelijk moeten de kwetsbare bewoners van de voorzieningen uiteraard beschermd worden tegen mogelijke nieuwe besmettingen of uitbraken”, zegt Joris Moonens van Zorg en Gezondheid.

De Vlaamse taskforce Covid-19 Zorg heeft daarom tijdelijke maatregelen opgesteld voor de verschillende types van ouderenzorgvoorzieningen: woon-zorgcentra, centra voor kortverblijf, centra voor herstelverblijf en assistentiewoningen. Die gaan in op 29 juni.

Veiligheidsvoorschriften

De tijdelijke maatregelen beklemtonen een aantal veiligheidsvoorschriften. “Zo moet iedereen die het woon-zorgcentrum betreedt een mondneusmasker dragen en zorgpersoneel moet een chirurgisch masker dragen. Naast correct gebruik van persoonlijke beschermingsmaterialen blijven correcte handhygiëne en onderhoud van de gebouwen essentieel. Het is belangrijk dat de voorzieningen hun uitbraakplan op punt stellen. Worden ze geconfronteerd met een besmetting, dan beschikken ze ook over een draaiboek over hoe daarmee om te gaan”, benadrukt Moonens.

Daarnaast moet het uitgangspunt zijn om het normale leven zo veel mogelijk te hervatten binnen de beslissingen van de nationale veiligheidsraad. Binnen hun leefgroep kunnen bewoners sociale bubbels vormen met medebewoners, waarbinnen vrijer en warmer contact mogelijk is. Bewoners kunnen dus weer bij dichter bij elkaar komen, zonder masker.

Eigen bubbel

Met het bezoek kan de bewoner een eigen sociale bubbel vormen, die elke week kan veranderen. Bezoekers kunnen binnen die sociale bubbel hun naaste opnieuw aanraken, praten zonder masker en nabij zijn. De werking van de cafetaria, de ontmoetingsruimte en het restaurant kan heropgestart worden volgens de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad. Vrijwilligers kunnen terug aan de slag. Ook huisdieren zijn opnieuw toegelaten.

“Het is nog steeds aan elk woon-zorgcentrum en andere ouderenvoorzieningen om zelf de bezoekregeling en andere afspraken op te stellen, maar we vragen uitdrukkelijk om het psychisch-sociaal welzijn van de bewoners af te wegen wanneer men beperkingen oplegt, zegt Karine Moykens, voorzitter van de taskforce. “Beperkingen moeten de uitzondering zijn. Alleszins is een heldere communicatie naar bewoners en familie essentieel.”

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS