Frans onderzoek naar mechanische doping in wielrennen baart muis

Frans onderzoek naar mechanische doping in wielrennen baart muis

Foto: DBA

Het onderzoek van de Franse politie naar het gebruik van mechanische doping in het wielrennen heeft niets opgeleverd. De Franse sportkrant l’Equipe bevestigt dat de speurders hun onderzoek van ruim twee jaar zonder resultaat hebben afgesloten.

Mechanische doping kwam volop in het nieuws toen Femke Van den Driessche op het WK veldrijden van 2016 betrapt werd met een motortje in haar fiets. Daarna staken allerlei verhalen de kop op over een “samenzwering op het hoogste niveau” waarbij toprenners zouden profiteren van mechanische doping.

De speurders spraken onder meer met de Hongaar Istvan Varjas, de zelfverklaarde uitvinder van de verborgen motortjes, maar volgens L’Equipe is het hele onderzoek zonder gevolg geklasseerd. De Internationale Wielerunie UCI zegde ook de samenwerking op met het Franse agentschap CEA, dat kleine warmtescanners moest ontwikkelen om de motortjes op te sporen.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.