Geen enkele topper naar Canadese Grote Prijzen (in een land dat nu nog twee weken quarantaine voorziet)

Geen enkele topper naar Canadese Grote Prijzen (in een land dat nu nog twee weken quarantaine voorziet)

Vorig jaar trok Van Avermaet aan het langste eind in Montréal. Foto: ZUMA Press

Tot nader order gaan de Grote Prijs van Québec (11 september) en de Grote Prijs van Montréal (13 september) door. Maar of er vedetten aan de start staan? Dat is een andere vraag. Van Avermaet, Sagan, Gilbert, Matthews, Uran: ze zitten allemaal in de Tour. En Remco Evenepoel trekt naar de Tirreno-Adriatico.

Het is alsof organisator Serge Arsenault dit jaar alle plagen van Egypte moet ondergaan. Hij is de enige organisator in de World Tour die zijn data behield, maar hij dreigt daar nu het slachtoffer van te worden want de Tour én Tirreno-Adriatico zijn dan nog bezig. Nu is de altijd wel wat eigenzinnige doorbijter en ondernemer Serge Arsenault jaarlijkse concurrentie met de Vuelta gewoon, waar Canada een alternatieve voorbereiding voor het WK vormt. Nu valt de koers op de hertekende kalender de zondag na de Tourfinish in Parijs. Daar komt nu nog de Tirreno bovenop.

In Canada weigeren ze voorlopig te communiceren, buiten het gegeven dat de koersen plaatsvinden, tenzij de sanitaire maatregelen die de nationale overheid oplegt het anders zeggen. Tot 1 september mogen geen massa-evenementen worden georganiseerd en iedereen die het land binnenkomt moet verplicht veertien dagen in quarantaine. Verwacht wordt dat die maatregelen daar ook straks versoepeld worden maar de coronagolf ginds ligt ginds even achter op Europa.

Afgeroomd deelnemersveld

Lotto-Soudal gaat met Vanhoucke, Dewulf en o.a. Van Moer naast wat allrounders, maar stuurt geen enkele topper. “We moeten het pakken zoals het komt hé”, zegt ploegmanager Patrick Lefevere van Deceuninck – Quick-Step. “Het wordt druk, maar anderzijds moet je blij zijn dat ze in deze moeilijke omstandigheden nog willen organiseren.”

Al zal dat in Canada wel met een sterk afgeroomd veld zijn, want de sterren zijn elders aan de slag. “Daar maken ze zich nog geen zorgen om hoor”, zegt Yves Perret, de Fransman wiens mediabureau voor de public relations instaat. “Vóór einde juli kenden we in het verleden ook nooit namen.”

In Fourmies volgen ze wel alert wat er in Canada gebeurt, want indien de Grote Prijzen alsnog worden afgelast, dan wordt de Noord-Franse Grand Prix een pak interessanter. “We kunnen niet de Tour én Tirreno-Adriatico én Canada rijden, drie verplichte WorldTour-koersen en nog eens een selectie maken voor Fourmies. Sorry, nu valt Fourmies ertussenuit”, zegt ploegleider Wilfried Peeters.

Circus – Wanty Gobert stuurt kat

Circus – Wanty Gobert heeft ondertussen vriendelijk bedankt voor de invitatie die de organisator van de twee Grote Prijzen conform het UCI-reglement stuurde. “Omdat we na Total Direct Energie tweede zijn geëindigd in de ploegenstand van de ProTeams konden we voor het eerst eventueel deelnemen”, vertelt Hilaire Van der Schueren. “Maar in tegenstelling tot de WorldTour-ploegen die zowel vliegreis als verblijf gratis hebben, moest ik het doen met 7.500 euro voor de twee Grote Prijzen, maar zelf zowel de vliegtickets als het hotel betalen. We hebben dat eens snel berekend en we kwamen aan 35.000 euro uit eigen zak voor weliswaar twee mooie koersen, maar met deze som kunnen we toch iets zinnigers doen. Het zij zo.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.