Cultuuragenda

Ik luister Gents (13):Live muziek mag weer, en Gent doet dat al op de allereerste dag van de maand

Ik luister Gents (13):Live muziek mag weer, en Gent doet dat al op de allereerste dag van de maand
Gent -

Geen nood mocht u niet weten in welke fase van de exitstrategie we nu zitten. 2A, 3C? Maakt niet uit. Onthou alvast dit: het mag weer. Muziek maken met publiek. Live. Artiest op podium. Muziekliefhebber zittend op stoel. Uiteraard rekening houdend met de algemene regels van veilige afstand. Met 200 binnen, en 400 buiten. In de maand juli. En zie: Gent reageert meteen: woensdag 1 juli speelt muzikant Thomas Noël in het Pierkespark aan de Brugse Poort op vraag van Bij’ De Vieze Gasten het eerste uit een reeks Tiny Park concerten. En de Arenaconcerten verdubbelen hun capaciteit en halen het Scala Theater binnen! Juicht, mensen, juicht. Maar hou het veilig.

Thomas Noël opent Tiny Park Sessions in Pierkespark

Bij’ De Vieze Gasten wachten ze geen dag om er mee te beginnen. Vanaf woensdag 1 juli organiseert men in het Pierkespark op woensdag om 15 uur en op vrijdag en zaterdag om 19 uur een concert, of een voorstelling voor kinderen, of circus en straattheater. Muzikant Thomas Noël mag op woensdag 1 juli om 15 uur de eerste klanken uit zijn piano toveren. En of hij daar naar verlangt, na die lange verplichte lockdown.

“De eerste drie weken viel het allemaal nog wel mee. Een mens beseft dan dat hij wat meer tijd kan maken voor zichzelf en voor zijn familie, en om eens na te denken over een aantal zaken waar je mee bezig bent. Maar daarna komt een ander gevoel bovendrijven: het besef en het gemis van samen spelen, van concerten spelen. Niet dat ik bleef stilzitten. Ik speelde samen met andere muzikanten waaronder Wouter Vandenabeele regelmatig op straat, vooral in de Brugse Poort. En we zijn ook voor de Roma’s op het voortrekkersterrein gaan spelen. Verder was ik in die periode volop bezig met de Tehran Sessions, een project dat kadert in The City’s Song waarbij ik samen met muzikanten uit andere werelddelen muziek maak. We verblijven een periode samen in elkaars stad en musiceren daar. Eerder waren er al The Ramallah Sessions, nu ben ik met onder meer de Iraanse sitar-speler Soroosh Gharahmanloo en de in Gent wonende Daf-speelster Farnoosh Khodadadeh aan de slag. Een deel van de plaat die we later willen uitbrengen, en waarmee we daarna ook gaan rondreizen, is al opgenomen, het tweede deel zou hier in november in Gent opgenomen worden. Daarvoor zijn we overigens ook een crowdfundingproject gestart, steun is uiteraard meer dan welkom.”

“Eén van de nummers die we toen maakten sluit inhoudelijk aan bij de isolatie waarin we de afgelopen maanden terecht gekomen zijn. Dat leidde tot de video Ma Sargardanim, die gemaakt is met en door vluchtelingen. Een journalist die in het grensgebied tussen Turkije en Griekenland aan het werk was bezorgde ons beelden, Over die beelden hebben we onze muziek gezet. Dat nummer hebben we uitgeleend om de toestand daar onder de aandacht te brengen. Er zijn ook beelden aan toegevoegd van mensen die hier in lockdown zaten.”

Woensdag 1 juli speelt Thomas Noël solo, op piano, voor een live publiek in het Pierkespark: “Instrumentaal werk, en in principe speel ik vooral muziek die ik opdraag aan bepaalde personen die ik heb ontmoet of die op hen geïnspireerd zijn. Ik doe een stukje uit de Ramallah Sessions, en er komt ook een mistery gast. Verder probeer ik ook nieuw en onbekend werd uit. Ik kijk er naar uit, ik vind het best een boeiende uitdaging.”

Meer info

Scalakoor komt op zaterdag 18 juli naar Arenaconcerten, capiteit verdubbeld tot 400

De meest recente Veiligheidsraad leverde niet enkel voor concertorganisatoren maar ook voor de koren goed nieuws op. Die kunnen nu ook aan de slag. Komt goed uit voor het meisjeskoor Scala dat al vier maand niet mocht repeteren of concerteren. Nu dat wel mag, boekten de organisatoren van de Arenaconcerten het dameskoor meteen voor hun allereerste optreden, en wel op zaterdag 18 juli om 21 uur in de Ghelamco Arena. Het Scalakoor zal onder leiding van de broers Kolacny vooral nummers brengen uit hun Meisjesnamentour en een aantal Scalaklassiekers.

Nu de maximum capaciteit voor outdoor concerten is opgetrokken naar 400 toeschouwers, zijn er opnieuw tickets beschikbaar voor de concerten van Stan Van Samang, Mama’s Jasje en The Starlings. Die waren uitverkocht, maar er komen dus nu opnieuw tickets vrij, zowel voor de concerten van 18 als van 21 uur.

Meer info

Speelse muziekkampjes voor kinderen van 4-9 jaar

Sophia Ammann kan u kennen als gewezen backing-vocaliste bij Lady Linn, en als frontvrouw van Little Dots. Ammann zingt ook bij Ansatz der Maschine en ze heeft ook een eigen project met bewerkingen van nummers van Leonard Cohen, waarmee ze onder meer kerkconcerten geeft. Van opleiding is ze muziektherapeute en werkt ze al een tijdlang aan muzikale projecten met kinderen. Deze zomer organiseert Ammann samen met twee collega’s twee meerdaagse muziekkampjes voor kinderen.

Van 13 tot 17 juli is er Zomerkriebels met beer en vlinder. “Op een speelse manier brengen we de kinderen (van 4 tot 9 jaar) in contact met muziek en yoga. We vertrekken vanuit een leuk verhaal van een beer die verliefd is op een vlinder en we nemen de kinderen mee in dat verhaal. We zingen liedjes en we spelen ook op kleine percussieinstrumenten. Het is zeker geen muziekles waarin ze een bepaald instrument leren bespelen. We passen ons aan het tempo van de kinderen aan. Het yoga-gedeelte wordt verzorgd door Siel Van Eekert die ervaring heeft met kinderyoga.”

Zomerkriebels met beer en vlinder. Vijfdaags muziekkamp van 13 tot 17 juli. Inschrijving 150 euro, verzekering en opvangmogelijkheid inbegrepen. Beperkt aantal plaatsen, er wordt gewerkt met twee groepen van maximum 13 kinderen. Mailen kan naar sielve@gmail.com

Muziek in dorpje Mooiezon is dan weer een driedaags muziekkamp van 10-12 augustus samen met muzikante Seraphine Stragier. We werken rond het boek ‘Het mooie dorpje Mooiezon’ van Edward van de Vendel. Inschrijving 90 euro, verzekering en opvangmogelijkheid inbegrepen. Voor info en inschrijven mailen naar ammann.sophia@gmail.com.

Locatie beide kampjes: Vrije Basisschool Sint-Lievenscollege, Keizer Karelstraat 12, Gent.

9de editie Masterworks muzikanten KASK Conservatorium Gent

Ook voor de studenten die aan het KASK & Muziekconservatorium studeren gooide het coronavirus roet in het eten. Al 8 jaar na elkaar brengen de laatstejaarsstudenten van de opleiding jazz, pop en muziekproductie een plaat uit met hun verzamelde eindwerken. Op vorige edities prijken daar de namen van ondermeer Nordmann, DouglasFirs, Balthazar, Senne Guns, Faces on TV, Shht, Amatorski, Tomán en tal van andere die het ondertussen maakten of aan het maken zijn in muziekland. De opnames van de eindejaarssongs zouden dit jaar doorgaan in de week van 16 maart. Niet dus. Om de gekende reden. Maar geen nood: de dubbele Masterworks komt er toch. De studenten deden wat zoveel muzikanten de voorbije maanden noodgedwongen moesten doen: thuis muziek maken. En met de hulp van laptops, koptelefoons en electorinicasnufjes is de dubbellp ondertussen klaar. Voorlopig enkel digitaal te beluisteren via de gebruikelijke streamingdiensten. De vinylversie wordt in september in samenwerking met Democrazy live voorgesteld. Een exemplaar bestellen kan via deze link.

An Rossiers, Rudy Tollenaere & Klaas Vandromme

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio