Gouverneur Decaluwé over plan Lippens om gemeente af te sluiten: “Als het juridisch kan, doe ik het zelf”

Gouverneur Decaluwé over plan Lippens om gemeente af te sluiten: “Als het juridisch kan, doe ik het zelf”

Foto: Marc Herremans, Thomas Blairon

Knokke-Heist -

Burgemeester Leopold Lippens van Knokke-Heist dreigt met stappen tegen de NMBS. Volgens Lippens zou de vervoersmaatschappij geen deftig plan hebben om reizigers veilig van het binnenland naar de kust te brengen. Na de overrompeling van de afgelopen dagen, vreest Lippens een nieuwe uitbraak van het coronavirus in zijn gemeente. En dus overweegt Lippens zelfs om Knokke-Heist tijdens warme zomerdagen volledig af te sluiten. “En dan moeten er geen treinen meer tot hier rijden”, klinkt het. Hij kan rekenen op de steun van West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé, die bereid is om zelf tot zo’n ingreep over te gaan “als dat juridisch mogelijk is”.

Het waren geen mooie taferelen vorige week in Knokke-Heist. Het tropische zomerweer zorgde voor een overrompeling en de nodige overlast in de mondaine badstad. De hulpdiensten hadden de grootste moeite met dronken bezoekers of mensen die corona al voorbij wanen. Vooral mensen uit Noord-Frankrijk werden geviseerd.

“Zij zorgden voor overlast en vielen politie, hulpverleners en andere bezoekers lastig. Door hun onverantwoord gedrag en het zich niet houden aan de geldende maatregelen, zorgen zij voor enorme Covid-risico’s”, aldus Lippens. De burgemeester waarschuwde dan ook al dat er een nultolerantie geldt, en dat de politie meteen mag beboeten bij overlast of inbreuken op de coronamaatregelen.

Rol NMBS

Volgens Lippens speelt ook de NMBS een grote rol in die overrompeling. De vervoersmaatschappij zou geen deftig plan hebben om reizigers op een veilige manier naar Knokke-Heist en bij uitbreiding de kust te transporteren. “De ongecontroleerde toevloed van bezoekers uit de grootsteden in België en Noord-Frankrijk gebeurde soms met de wagen, maar vooral per trein”, aldus Lippens. “Die grootsteden slagen er niet in betogingen, feestpartijen en andere massabijeenkomsten in te perken, en brengen zo de veiligheid op grote schaal in gevaar. Als diezelfde personen nadien naar Knokke-Heist afreizen, zorgt dat voor onverantwoorde en onwenselijke risico’s.”

Volgens het gemeentebestuur voorziet de NMBS niet in extra beveiliging, het afdwingen van de coronamaatregelen, een gereduceerd aanbod of aangepaste prijs. Vooral inbreuken op de afstandsregels en het niet dragen van een mondmasker op de trein waren opvallend.

“Anders geen treinen meer tot in Knokke”

Lippens wil dan ook een duidelijk zomerprotocol. “We eisen zo snel mogelijk duidelijkheid van de NMBS, en we zullen haar in gebreke stellen als het protocol verder op zich laat wachten”, aldus de burgemeester. “En dan moeten er geen treinen meer tot in Knokke rijden.”

LEES OOK. Burgemeester Lippens wil zijn gemeente afsluiten van de buitenwereld: kan en mag hij dat forse dreigement wel in de praktijk brengen? (+)

De burgemeester wil een uitbraak van het coronavirus in zijn gemeente dan ook ten alle koste vermijden. Om een nieuwe overrompeling en nieuwe besmettingshaard te voorkomen, overweegt Lippens zelfs om Knokke-Heist af te sluiten op topdagen. ”De mogelijkheden worden onderzocht om de gemeente op de eerstvolgende zeer warme dag te kunnen afsluiten”, aldus Lippens.

Gouverneur: “Als het juridisch kan, wil ik het zelf doen”

Forse woorden van de burgemeester, maar hij kan rekenen op steun van gouverneur Carl Decaluwé van West-Vlaanderen. “Ik heb begrip voor de verzuchtingen van meneer Lippens”, klinkt het. “We hebben vorige week nog samengezeten met de burgemeesters, de NMBS en het Agentschap Wegen en Verkeer om reclame te maken voor de druktebarometer(die de kustgemeentes ontwikkelden en die een stormloop op drukke dagen zou moeten ontmoedigen, nvdr.). Maar vandaag krijg ik te horen dat de NMBS daar niet aan wenst deel te nemen. Waarom? Geen idee. Maar ik vind dat onbegrijpelijk, not done zelfs.”

LEES OOK. Drie kustgemeenten zeggen uitdrukkelijk ‘neen’ tegen druktebarometer: “Keuze van lokale overheden” (+)

Decaluwé heeft dus begrip voor de plannen van Lippens. “Ik kan me best inbeelden dat de burgemeester zo’n maatregel zou nemen, als hij vindt dat de volksgezondheid niet gegarandeerd kan worden. Ik moet nog laten bekijken of dat juridisch mogelijk is. Als dat het geval is, wil ik daar als gouverneur zelfs het voortouw in nemen.”

NMBS: “Geen enkel probleem gesignaleerd”

Bij de NMBS wil men ondanks herhaaldelijk aandringen niet reageren op de plannen van de Knokse burgemeester. “Wij volgen al sinds de heropstart van het treinverkeer in mei strikt de veiligheidsregels rond corona”, stipt woordvoerder Bart Crols aan. “Afgelopen weekend kende 90 procent van deze treinen een bezettingsgraad tussen 10 en 60 procent. Enkel twee treinen waren volledig bezet bij terugkeer van de kust. Als er problemen zijn, kan een conducteur steeds de spoorwegpolitie verwittigen om overtreders bij het volgende station te laten oppakken. De NMBS is ook in permanent contact met de lokale kustautoriteiten, en in dit stadium werd geen enkel probleem gesignaleerd.”

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS

AANGERADEN