Iran vaardigt internationaal arrestatiebevel uit tegen Donald Trump

Iran vaardigt internationaal arrestatiebevel uit tegen Donald Trump

Foto: AP

Iran heeft een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen niemand minder dan Donald Trump. Ze willen de Amerikaanse president, en ook andere Amerikaanse functionarissen, vervolgen voor zijn vermeende betrokkenheid bij de dood van Qassem Soleimani, de Iraanse generaal die omkwam bij een luchtaanval. Interpol heeft al laten weten dat ze het verzoek afwijzen.

Soleimani was voor velen in Iran een held. De topman van het leger was er erg populair, onder meer door zijn onophoudelijke strijd tegen ISIS. Begin dit jaar overleed de generaal bij een raketaanval op de luchthaven van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Het Pentagon bevestigde toen dat de Amerikaans president Donald Trump de orders gaf voor de aanval. En dat is kennelijk nog niet verteerd.

LEES OOK. Wie is Qassem Soleimani, de Iraanse generaal die moest sterven van Trump? (+)

Iran heeft nu een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de president, zegt hoofdaanklager Ali Alqasi-Mehr. Iran zou ook Interpol gevraagd hebben om alle betrokkenen, inclusief Trump, op de internationale opsporingslijst te zetten. De kans is klein dat de organisatie dat ook effectief zal doen. Een verzoek om iemand op de lijst te zetten mag immers nooit van politieke aard zijn.

Het Witte Huis heeft voorlopig nog niet gereageerd.

Interpol gaat niet voldoen aan het verzoek van Iran om de Amerikaanse president Trump op te pakken, zo liet de internationale politieorganisatie weten.

bekijk ook

Iraniërs komen massaal samen voor begrafenis van generaal Qassem Soleimani

Tienduizenden deelnemers aan begrafenisprocessie voor Iraanse generaal Soleimani

Bewakingscamera filmt moment van luchtaanval op Soleimani

Corrigeer

NIEUWS