Franse ex-premier Fillon veroordeeld tot vijf jaar wegens gesjoemel met overheidsgeld

Franse ex-premier Fillon veroordeeld tot vijf jaar wegens gesjoemel met overheidsgeld

Foto: EPA-EFE

In Frankrijk is ex-premier François Fillon veroordeeld tot vijf jaar cel waarvan twee effectief. Hij is schuldig bevonden aan misbruik van overheidsgeld.

De Franse vroegere premier François Fillon en zijn echtgenote zijn maandag in Parijs schuldig bevonden in de zaak van fictieve tewerkstelling die in 2017 de presidentiële campagne van de rechtse kandidaat heeft doorkuist.

Mevrouw Fillon werd jarenlang betaald als zijn parlementair assistente, terwijl ze in werkelijkheid nooit in het parlement kwam. De zaak schudde de presidentsverkiezingen van 2017 door elkaar en leidde tot de ondergang van favoriet François Fillon.

De correctionele rechtbank van Parijs heeft de ex-premier tot vijf jaar cel veroordeeld, waarvan twee jaar effectief, en zijn echtgenote Penelope tot drie jaar cel met uitstel.

De rechtbank heeft geen arrestatiebevel uitgevaardigd, maar voegde aan de straf een boete van elk 375.000 euro toe. De vroegere premier van de rechtse president Nicolas Sarkozy liep ook tien jaar onverkiesbaarheid op, zijn echtgenote drie jaar.

Beiden, alsmede hun medebeschuldigde Marc Jouland als opvolger van Fillon in de Sarthe, moeten het “lagerhuis” van het Franse parlement ook meer dan een miljoen euro terugbetalen. De Assemblée had die terugbetaling geëist.

De Fillons gaan in beroep, zo lieten hun advocaten meteen weten.

Fillon verkreeg vrijspraak voor het niet declareren van een lening van 50.000 euro in 2012.

Corrigeer

NIEUWS