Paardensport in rep en roer na ‘mechanische doping’: diende Amerikaan elektrische schokken toe via sporen?

Paardensport in rep en roer na ‘mechanische doping’: diende Amerikaan elektrische schokken toe via sporen?

Foto: BELGAIMAGE

Heisa in de paardensportwereld. De Amerikaan Andrew Kocher wordt door het Franse magazine Grandprix beticht van het toedienen van elektrische schokken aan zijn paarden, om die beter te laten springen. De Amerikaanse paardenbond en de internationale paardensportbond FEI zijn een onderzoek gestart naar de Amerikaan, die niet aan z’n proefstuk toe is.

Op foto’s die Grandprix de wereld instuurde, is te zien hoe Kocher via een nagenoeg onzichtbaar systeem van draden de ‘mechanische doping’ gebruikte. Via een afstandsbediening in zijn handschoenen liep er een draad langs zijn arm en been naar zijn laarzen. Zo zou de Amerikaan, de nummer 71 van de wereld, met zijn sporen elektrische schokken hebben gegeven aan zijn paarden. Het doel: hoger springen en dus makkelijker over hindernissen geraken.

De beelden die het magazine, na een tip van ‘een klokkenluider’, deelde lijken het verhaal te bevestigen:

Paardensport in rep en roer na ‘mechanische doping’: diende Amerikaan elektrische schokken toe via sporen?
Foto: Grandprix

Kocher ontkent de aantijgingen met klem, maar de Amerikaan is niet aan z’n proefstuk toe. Zo werd hij eerder al eens beschuldigd van het mishandelen van een van z’n paarden. In 2019 liet Kocher een paard twee loodzware dagen na elkaar opdraven. Op de tweede dag ging het vermoeide paard verschillende keren in de fout bij een derby van 5 kilometer en 25 hindernissen.

“Er werd schande van gesproken. Maar de FEI deed helemaal niets”, aldus paardensportkenner Jacob Melissen bij de NOS. “Die blinkt trouwens uit door het niet nemen van maatregelen. Ik verwacht dat ze er weinig aan doen. Het is ook jammer dat deze klokkenluider nu pas naar buiten komt. Het zijn foto’s uit 2018 en 2019, dus dat had hij veel eerder moeten doen.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.