Nederland leeft al 20 jaar met een trauma na de dag waarop Oranje voor eigen publiek vijf strafschoppen miste tegen Italië

Nederland leeft al 20 jaar met een trauma na de dag waarop Oranje voor eigen publiek vijf strafschoppen miste tegen Italië

Frank de Boer miste twee keer vanaf elf meter tegen Francesco Toldo. Foto: Hollandse Hoogte / Olaf Kraak Fotografie

“Waar was u op 29 juni 2000?” Stel die vraag nooit aan een Nederlandse voetbalsupporter. Op die dag liep Oranje namelijk een trauma op in Amsterdam.

De ploeg van bondscoach Frank Rijkaard bulkte van de sterren op het Europees kampioenschap in België en Nederland. Ze hadden Patrick Kluivert, Dennis Bergkamp, Edgar Davids, Frank de Boer, Jaap Stam en Clarence Seedorf in de rangen. Oranje had in de groepsfase drie keer gewonnen. Van Tsjechië (1-0), Denemarken (3-0) én regerend wereldkampioen Frankrijk (3-2). In de kwartfinales ging Joegoslavië met 6-1 voor de bijl.

In de halve eindstrijd wachtte het Italië van Dino Zoff. Met sterren als Francesco Totti, Alessandro Del Piero, Paolo Maldini, Fabio Cannavaro en Alessandro Nesta. In doel stond toen niet de geblesseerde Gianluigi Buffon, wel de ervaren Francesco Toldo. De toenmalige keeper van Fiorentina ontpopte zich voor 51.000 toeschouwers in Amsterdam tot dé kwelduivel van Nederland.

Oranje was de betere ploeg en speelde kans na kans bij elkaar. Dat leverde binnen de reguliere speeltijd liefst twee strafschoppen op. De eerste na 39 minuten werd gemist door Frank de Boer. De tweede na 62 minuten trapte Patrick Kluivert tegen de paal. Toen er ook na verlengingen geen winnaar was, volgde een penaltyreeks. Daarin miste De Boer opnieuw, net als Jaap Stam en Paul Bosvelt. Kluivert scoorde ditmaal wel, maar de Italianen hadden aan drie rake elfmeters (Luigi Di Biagio, Gianluca Pessotto en Totti met een panenka) genoeg om door te stoten naar de finale.

De Italianen zouden die finale uiteindelijk na een ‘golden goal’ van David Trezeguet verliezen van Frankrijk: 1-2.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

Uitslagen & standen