Ook de Olympische Spelen van 2021 zijn in gevaar

Ook de Olympische Spelen van 2021 zijn in gevaar

Foto: BELGAIMAGE

Nu ook de meerderheid van Japanse volk zich uitspreekt tegen Tokio 2021 groeien de vraagtekens rond het evenement. Eerder al hadden plaatselijke politici, artsen en economen hun twijfels geformuleerd of de Olympische Spelen volgend jaar wel haalbaar zijn.

Iets meer dan de helft van de inwoners van Tokio (51,7 %), zo geeft een enquête aan, kant zich tegen de organisatie van de Olympische Spelen volgend jaar in hun stad. 27,7 procent pleit zelfs voor een totale schrapping, terwijl 24 procent een nieuw uitstel wenst. Aanvankelijk zouden de Spelen deze zomer plaatsvinden, maar de coronacrisis dwingt ze twaalf maanden achteruit. 46,3 procent van de ondervraagden verkiest 2021, al pleiten de meesten van hen voor een afgeslankte versie. Van alle ondervraagden wil slechts 15,2 procent de Spelen volgend jaar in volle glorie behouden.

Japan en het IOC beweren op dit moment dat een tweede uitstel geen optie is. Als de pandemie onvoldoende onder controle geraakt om veilige omstandigheden te garanderen voor atleten, officials en (eventuele) toeschouwers, zouden de Spelen voor de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog geschrapt worden. Zondag werden in Tokio 60 nieuwe besmettingen vastgesteld, het hoogste aantal sinds een maand geleden de lockdown versoepelde.

Budget

Onlangs lieten twee Japanse economen verstaan dat zonder een vaccin de Spelen beter niet zouden plaatsvinden op hun nieuwe datum. Veel artsen vrezen dat tegen volgende zomer zo’n middel nog niet (of onvoldoende) beschikbaar zal zijn. Bovendien twijfelt tweederde van de hoofdsponsors, die goed zijn voor zo’n 60 procent van het werkingsbudget van 2,9 miljard euro, op dit moment of ze hun olympische contracten ook volgend jaar nog willen honoreren.

De kwestie beheerst ook de politieke agenda in Tokio. Als de anti-establishment kandidaat Taro Yamamoto volgende week de gouverneursverkiezingen wint, zal hij als eerste beleidsdaad pleiten voor een schrapping van de Spelen.

Spelen in 2021? Spelen in 2022? Of geen Spelen? De uiteindelijke beslissing zal hoe dan ook pas in de lente van 2021 vallen.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.