Gemeente Elsene verontschuldigt zich voor taalfouten op gedenkplaat voor 60 jaar onafhankelijk Congo: ‘We betreuren deze situatie’

Gemeente Elsene verontschuldigt zich voor taalfouten op gedenkplaat voor 60 jaar onafhankelijk Congo: ‘We betreuren deze situatie’

Foto: Photo News

Brussel / Elsene -

Op de gedenkplaat die voor de zestigste verjaardag van de onafhankelijkheid van de Democratische Republiek Congo aan het gemeentehuis in Elsene is onthuld, staan verscheidene taalfouten. De gemeente Elsene heeft zich daarvoor verontschuldigd en belooft tegen het einde van de week een nieuwe plaat op te hangen. Zonder fouten.

In de Nederlandse vertaling op het bord staan diverse fouten: ‘het’ 60e verjaardag, ‘ingehuld’, ‘burgmeester’ en ‘Democratische Republiek van Congo’. Premier Sophie Wilmès onthulde de plaat eerder vandaag in de Brusselse gemeente Elsene. Ze speechte ook over het gemeenschappelijk verleden van België en Congo, en over de brief met spijtbetuiging van koning Filip.

In die brief aan de Congolese president Félix Tshisekedi spreekt de koning zijn ‘diepste spijt’ uit voor de wandaden die tijdens het bewind van Leopold II en de koloniale periode zijn aangebracht. Alle ogen van het land zijn vandaag dan ook op de plechtigheden voor de zestigste verjaardag van onafhankelijk Congo gericht, wat de taalfouten op de gedenkplaat des te pijnlijker maakt.

“We betreuren de fouten uiteraard”, zegt Sandra Splouchal namens de burgemeester van Elsene. “We hebben inmiddels alle maatregelen genomen om zo snel mogelijk een definitieve, gecorrigeerde en gekleurde gedenkplaat te plaatsen. Helaas was het niet meer mogelijk om deze vandaag al te plaatsen. Wij verontschuldigen ons bij degenen die deze schrijffouten hebben geïnterpreteerd als een gebrek aan respect, wat absoluut en vanzelfsprekend niet het geval is. Vanaf vrijdag wordt de definitieve en gecorrigeerde gedenkplaat aangebracht”, zo luidt het in een reactie van het gemeentebestuur van Elsene.

LEES OOK. “De koning schrijft geschiedenis, maar de kous is niet af”: wat moet onze volgende stap zijn om de gruweldaden in Congo recht te zetten? (+)

bekijk ook

Filip spreekt zich als eerste Belgische koning uit over Congo: “Ik betuig mijn diepste spijt voor die wonden

Corrigeer

NIEUWS