Speelplein Joepla: een zomer in bubbels

Speelplein Joepla: een zomer in bubbels

De vroegere hoofdingang wordt nu verdeeld over 13 locaties, elk speelt in zijn bubbel Foto: Geert Herman

Lochristi -

Morgen begint de échte zomervakantie, meteen ook de start van de speelpleinzomer bij Joepla. Een speciale editie, of wat dacht u? Speelpleinverantwoordelijke Gwynn Coumans gaf ons een coronavrije uitleg vanuit zijn zomerbubbel. “Voor de openingsdag zijn al meteen 200 kinderen ingeschreven, dus het kan hard gaan.”

Het speelplein in bubbels. Wablieft? Jawel, voor wie al wat leren rekenen heeft op school: er zijn er liefst dertien. Vier op de GBS Lochristi, twee kleuterbubbels op de kleuterschool - logisch toch – een tienerbubbel in een containerklas én zes bubbels op de locatie van Orphanimo zelf. Meer nog : elke bubbel heeft een binnen- én buitenruimte. Fraaie kleurtjes en constructies wijzen u de weg, van de lichtgele bubbel tot de donkerpaarse bubbel aan de achterkant van de gemeenteschool. De jeugddienst zorgde ook voor een hip filmpje waarin u alle plekken krijgt voorgesteld. Verdwalen in de omgeving van de Koning Boudewijnlaan, het zou een beetje gek zijn.

Speelplein Joepla: een zomer in bubbels

In zo’n bubbel, die vooral wordt bevolkt op basis van leeftijd, is er plaats voor 48 kinderen en 2 animatoren. Die zijn met zijn allen een weekje op elkaar aangewezen. Niet langer, want op week twee komen kinderen al in een andere bubbel terecht. “Niet elk kind komt ook elke dag, het speelplein heeft ingeschat dat er gemiddeld 23 kinderen dagelijks in één bubbel zitten”, hebben ze bij de jeugddienst voorgerekend. Online voorinschrijvingen tot 300 kinderen“Om een en ander organisatorisch in te plannen, starten we de speelzomer voor het eerst met voorinschrijvingen. Een systeem dat we na 10 juli evalueren”, vertelt Gwynn. “Om het allemaal optimaal bekend te maken, hebben we trouwens 1600 gezinnen die de voorbije jaren hun kids naar het speelplein brachten, aangeschreven.”

De voorinschrijvingen lopen vlotjes, op de startdag zakken er al 200 kinderen af naar Joepla. “Alleen, je kan niet weten of het op de dag zelf rustig wordt aan de ingang, of of we alsnog overspoeld worden. Het is ook een atypische Joepla-week, die begint op woensdag. Je weet dat we op topdagen tot 390 kinderen ontvangen. In de tweede week, van 6 tot 10 juli, gaat het al wat harder. Daar zijn maar 50 van de 300 beschikbare plaatsen meer vrij. Bovenop dat maximale aantal per dag, zijn er sowieso nog altijd 50 ‘reserveplaatsjes’ aan de ingang te bemachtigen. Als dit volloopt, kan het best pittig worden. Alle kinderen dienen ook één keer een medische fiche in te vullen, die de hele zomer geldig blijft.”

Speelplein Joepla: een zomer in bubbels

Speelparadijs… in compartimenten

“De voorbereiding was erg intens, maar we gaan de kinderen zeker een zorgeloze tijd bieden, ze hebben het al lastig genoeg gehad de voorbije maanden”, stelt de speelpleinverantwoordelijke. “Er zijn natuurlijk ook een aantal inhoudelijke wijzigingen: vroeger was Joepla één groot speelterrein, een paradijs waar je letterlijk alle richtingen uit kon. Dat is nu gelimiteerd. Op het terrein zijn er fysieke afscheidingen met plastiek. Van het bouwkamp naar pakweg de gocarts rennen, dat kan niet dit jaar.”

Speelplein Joepla: een zomer in bubbels
Foto: Geert Herman

Wat is er ondanks de gigantische voorbereidingen niet in deze coronazomer? Geen uitstapjes, bijvoorbeeld naar de zee. Wel Joeplakampen, maar geen openspeelpleindag, wegens te veel volk. Geen mobiele werking ook, die rondtoert langs de buurtpleintjes. Om de eenvoudige reden dat je geen twee animatoren kan vrij maken voor een bubbel met ongeveer tien kinderen.Inschrijven voor een weekje speelplezier in een bubbel, kan altijd tot en met de donderdag voor het begin van die week.

Speelplein Joepla: een zomer in bubbels
Grondplannetjes vindt u aan de ingang van de kleuterschool Foto: ghl
Speelplein Joepla: een zomer in bubbels
Grondplannetjes vindt u aan de ingang van de kleuterschool Foto: ghl

Nog vragen? Speelplein Joepla heeft ook een aanzienlijke lijst vragen en evenveel antwoorden. Daar vindt u beslist uw gading.

Alle info vindt u hier

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio