Deinze verplicht mondmaskers in supermarkten en superettes

 

 ©  rr

In de Oost-Vlaamse stad Deinze is het dragen van een mondmasker vanaf morgen, woensdag 1 juli, verplicht in alle supermarkten en superettes. Dat is een primeur voor Vlaanderen.

Het gaat over 17 winkels verspreid over het grondgebied. “Aanleiding voor die strenge maatregel is dat we in de voorbije weken een stijging zien van het aantal nieuwe besmettingen van Covid-19 in Deinze”, zegt Vermeulen.

“Daarenboven stellen we vast dat het alsmaar drukker wordt in de supermarkten en dat mondmaskers veel minder gedragen worden dan een paar weken geleden. Dat is gevaarlijk. Zeker omdat de meeste klanten in een supermarkt door allerhande redenen zich niet houden aan de social distancing bij het kruisen. Wij waren een van de steden met de laagste aantallen besmettingen en waren de eerste om de ganse bevolking van gratis mondmaskers te voorzien. Die actie werd goed onthaald.”

De verantwoordelijken van een aantal superettes en grootwarenhuizen reageerden gematigd positief. Zowel bij AD Delhaize als de Colruytgroep kregen we te horen dat ze reeds van bij de start van de crisis strikt de maatregelen van de Veiligheidsraad hebben opgevolgd om in eerste instantie vooral hun eigen medewerkers te beschermen.

Ook op de wekelijkse markt

“Zelf bood ik als eerste in België handgel aan en werden de karretjes door een personeelslid ontsmet”, zegt Geert Dewitte van Delhaize. “Alleen zal het niet eenvoudig zijn om een klant die geen masker wil dragen te overtuigen”, zegt Silja Decock van de Colruytgroep.

“We doen er wel alles aan om onze klanten te informeren en te sensibiliseren zodat het zowel voor onze medewerkers als klanten een veilig verhaal wordt. Mogelijk is dit ook de denkpiste die door het Deinse stadsbestuur wordt gevolgd. Een eigen controledienst kunnen we wel niet opzetten.”

“Wij leggen de supermarkten wel de verplichting op verder te sensibiliseren. Als we zien dat het toch fout loopt dan kunnen we maatregelen overwegen. Feit is dat de verplichting om een mondmasker te dragen bij de bezoekers van onze markt al goed ingeburgerd is.”

Daarom verplicht de Nationale Veiligheidsraad geen mondmaskers in winkels

WHO: “Iedereen moet altijd een mondmasker op zak hebben”

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio