Afgestudeerde jongeren laten laatste lange vakantie voor wat het is: “Er is een grote angst om geen job te vinden”

Afgestudeerde jongeren laten laatste lange vakantie voor wat het is: “Er is een grote angst om geen job te vinden”

Geslaagd voor de examens, meteen op jobjacht. Foto: Photo News

De coronacrisis maakt veel afgestudeerde jongeren zenuwachtig. De helft van de Vlaamse jongeren vult de zomermaanden niet met de laatste lange vakantie, maar begint al koortsachtig aan de zoektocht naar een job. Omdat die zoektocht langer zal duren, is de redenering. Ze zijn daarbij ook minder kieskeurig.

71 procent van de Vlaamse jongeren die dit jaar afstuderen, verwacht dat de zoektocht naar een vaste job moeilijker zal verlopen door de coronacrisis. Van wie nog voortstudeert, verwacht bijna de helft er nog de naweeën van te ondervinden als ze afstuderen. En dus gaan ze sneller op zoek naar een job.

Vier op de tien jongeren gaan ervan uit dat ze zonder corona op dit moment al een job op zak zouden hebben. En de helft van de werkzoekende jongeren verwacht te zullen solliciteren voor jobs die niet meteen aansluiten bij hun studierichting of interesses. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van uitzendbureau Accent met de steun van arbeidseconoom Stijn Baert (UGent). Bijna vierduizend jongeren namen deel, deels uit de laatste graad van het secundair onderwijs, deels uit de hogescholen en universiteiten.

“Er is een grotere angst om geen job te vinden”, zegt CEO Rika Coppens van Accent. “De studenten beschouwen zich als een verloren generatie, er is een grote onzekerheid. En daar handelen ze ook naar: normaal genieten die jongeren van de zomervakantie, nu begeven ze zich sneller op de arbeidsmarkt. Er zijn inderdaad minder vacatures, maar er zijn er nog wel. Zeker studenten uit technische en wiskundige richtingen zijn nog altijd felbegeerd.”

Mannelijke studenten blijken wel optimistischer te zijn. Niet alleen op het vlak van hun kansen, ook op het vlak van loon en latere promotie hebben ze meer vertrouwen. Ook ziet een kwart van de bevraagde studenten door corona net opportuniteiten voor hun carrière.

Corrigeer

MEER NIEUWS