NBA-baas twijfelt aan heropstart seizoen: virus woedt volop , spelers testen positief en er is sociale onrust

NBA-baas twijfelt aan heropstart seizoen: virus woedt volop , spelers testen positief en er is sociale onrust

Foto: USA TODAY Sports

Zal de NBA, zoals gepland en verhoopt, effectief kunnen heropstarten op 30 juli? Zelfs Adam Silver, de grote baas van de league, kampt met toenemende twijfels. De NBA heeft het Disney-complex in Florida uitgekozen voor de resterende matchen, maar net in die staat woedt het coronavirus nog volop. Bovendien testten al 16 spelers positief en gaan veel NBA-sterren voorop in het Black Lives Matter-protest.

In een interview met het Amerikaanse magazine Time verklaart NBA-commissioner Adam Silver dat er zelfs geen garantie is dat de 22 gekwalificeerde teams volgende week naar Florida kunnen afreizen. Tussen 7 en 9 juli worden ze in Orlando verwacht. “Omdat het virus zo onvoorspelbaar is, moeten we altijd een slag om de arm houden,” aldus Silver. “It’s never full steam, no matter what. En als we veel bijkomende besmettingen vaststellen, houden we er alsnog mee op.” Wat die significant spread concreet inhoudt, liet Silver aan de wetenschappers over. Uit recente tests op 302 spelers kwamen 16 positieve gevallen naar voor. Tegelijkertijd beklemtoonde Silver dat er weinig plekken in de States zo veilig zullen zijn als het Disney-complex. Ook wie geen symptomen vertoont, zal systematisch getest worden. “De NBA kan zelfs een model zijn voor de heropening van andere industrieën.”

Barricaden

Een bijkomende bekommernis voor Silver is dat geen enkele sport zo militant is als de NBA. Zijn spelers beklimmen massaal de barricades in het kader van de Black Lives Matter-woede. Onder meer Brooklyn Nets-vedette Kyrie Irving heeft om die reden al bezwaar gemaakt tegen de heropstart. Als de hele jaargang van de kalender zou verdwijnen, biedt dat meer ruimte voor activisme. De moord op George Floyd heeft in de States een nieuwe impuls gegeven aan de strijd tegen onrecht en discriminatie.

Silver is zich bewust van het probleem, maar wijst erop dat de hele wereld zal toekijken naar de heropstart. De NBA en de spelersvakbond overwegen om Black Lives Matter-opschriften aan te brengen in de drie zalen van het complex. Spelers zouden ook de kans krijgen om in plaats van hun naam slogans op hun truitjes te zetten. “Zowat 75 procent van de spelers zijn zwart, waarbij enkele van de bekendste zwarte mensen ter wereld zitten”, aldus Silver. “Ik begrijp dat ze hun stem willen laten horen.”

Versta: het zullen dus eerder medische redenen dan politieke kwesties zijn die deel 2 van het seizoen bedreigen.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.