Tunnelwandelingen brengen steenbakkerijen tot leven

Tunnelwandelingen brengen steenbakkerijen tot leven

De tunnel onder de Bosstraat in De Schorre. Foto: JB

Niel / Rumst / Boom -

De provincie Antwerpen en Toerisme Rupelstreek zetten een uniek stukje erfgoed in de kijker met vier tunnelwandelingen van vier tot vijf kilometer lang. Twee wandelingen zijn geschikt met kinderen, de andere zijn voor de wandelende cultuurliefhebber.

De Rupelstreek zet de steenbakkerstunnels in de kijker, waarvan er minstens 44 in kaart zijn gebracht. Door de tunnels werden de klei en de gedroogde bakstenen vervoerd met paard en kar of met kleine locomotiefjes tussen kleiput, machinehal en de ovens langs het water. “Samen met de Rupelgemeenten, Regionaal Landschap Rivierenland en de Vlaamse Landmaatschappij werken we aan een project om enkele steenbakkerstunnels te bewaren voor de toekomst of te restaureren tot wandelverbindingen of ecologische corridors. Deze tunnelwandelingen brengen ze nu al onder de aandacht”, zegt gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor toerisme.

Een tunnelwandeling begint aan het Museum Rupelklei, Uitbreidingstraat 33 in Terhagen en laat je dit steenbakkersgehucht ontdekken dat decennialang leefde van de kleiontginning langs de oevers van de Rupel. Een tweede vertrekt in Boom aan Fietsbelevingscentrum De Velodroom of parking 2 van De Schorre. Deze wandeling gaat op blote voeten langs het barrevoetspad. Geschikt voor actieve kinderen (geen buggy's). De derde wandeling verloopt eveneens in Boom en situeert zich rond het volksleven in de steenbakkerijgehuchten Noeveren en Hellegat met een bezoek aan steenbakkerscafé de Koophandel. Het startpunt is Emabb, Noeveren 67.

De vierde wandeling vertrekt in Niel aan Natuur.huis de Paardenstal, Boomsestraat 221. Hier draait het rond steenbakkerijpaarden en natuurverkenning of het verhaal van de voormalige steenbakkerijontginning waar trekpaarden belangrijke werkkrachten waren. In deze natuur hebben watervogels vandaag vrij spel. Vergeet je verrekijker niet. Indien Natuur.huis de Paardenstal open is, kunnen de 5 tot 12-jarigen er ook een rugzakje ophalen met zoekopdrachten. De wandelingen zijn dagelijks mogelijk maar niet alle musea of de bezoekerscentra zijn dan open. Je kan de wandelingen afhalen in het Infokantoor Toerisme, aan je startpunt of downloaden.

www.toerismerupelstreek.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio