Fans te dicht opeen, dus Deense bekerfinale wordt abrupt onderbroken

Fans te dicht opeen, dus Deense bekerfinale wordt abrupt onderbroken

No distance, no soccer. In Denemarken nemen ze de coronamaatregelen in het stadion (terecht) bloedserieus. De bekerfinale tussen Sonderjyske en Aalborg werd tijdelijk stilgelegd omdat de supporters te dicht op elkaar zaten. Ook in Bulgarije was het hommeles tijdens de bekerfinale.

Na ruim een half uur hield scheidsrechter Burchardt het voor bekeken in de Blue Water Arena in Esbjerg. De Deense supporters hielden niet voldoende afstand van elkaar en dus voelde hij zich genoodzaakt om de wedstrijd tijdelijk stil te leggen. Na verscheidene waarschuwingen door de omroeper bleven de fans van vooral Aalborg te dicht op elkaar staan en zitten.

Sommige supporters gehoorzaamden onmiddellijk, andere hardhorige fans moesten het stadion verlaten. Het oponthoud duurde bijna een kwartier. Spelers, stafleden en stewards trachtten de fans van Aalborg te overtuigen om meer afstand tot elkaar te houden. De politie zette een aantal hardleerse toeschouwers het stadion uit en verrichtte een aantal arrestaties. Buiten het stadion pakte de politie enkele fans dan ook hard aan.

De wedstrijd werd wel weer hervat. Sonderjyske won met 2-0. Meteen goed voor de eerste beker in de geschiedenis van de club.

Ook amok tijdens Bulgaarse bekerfinale

Bulgaarse voetbalfans hebben woensdag massaal de coronaregels overtreden bij de bekerfinale tussen Lokomotiv Plovdiv en CSKA Sofia. De meeste van de 12.000 bezoekers hielden geen afstand van elkaar en in plaats van mondkapjes te dragen zongen ze massaal. Lokomotiv won na strafschoppen, 5-3.

De Bulgaarse regeringsleider Boyko Borissov had nochtans de minister van Volksgezondheid Kiril Ananiev speciaal naar de wedstrijd gestuurd om de zaak goed in de gaten te houden. Dat hielp weinig. Sinds de Bulgaarse competitie is hervat hebben de fans, die beperkt worden toegelaten, meerdere keren laten zien zich werkelijk helemaal niets van de voorschriften aan te trekken.

Borissov werd met spreekkoren nadrukkelijk beledigd door de toeschouwers, van wie het grootste deel het gratis bij de ingang aangeboden mondkapje weigerde. De scheidsrechter onderbrak het duel in de tweede helft ook nog eens enkele minuten, nadat de aanhang rookbommen op het veld gooide.

De supporters van Lokomotiv lieten een spandoek met “White Lives Matter” zien, waarmee ze kennelijk een statement tegen de betogingen tegen racisme wilden maken. Op de tribunes van het Bulgaarse voetbal hebben zich vaker uitingen van racisme voorgedaan, wat eerder al tot wereldwijde afschuw leidde.

Fans te dicht opeen, dus Deense bekerfinale wordt abrupt onderbroken
Foto: REUTERS
Fans te dicht opeen, dus Deense bekerfinale wordt abrupt onderbroken
Foto: REUTERS
Fans te dicht opeen, dus Deense bekerfinale wordt abrupt onderbroken
Foto: REUTERS
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.