China waarschuwt Britten: “Gepaste maatregelen” als inwoners van Hongkong staatsburgerschap krijgen

China waarschuwt Britten: “Gepaste maatregelen” als inwoners van Hongkong staatsburgerschap krijgen

Archiefbeeld Foto: REUTERS

China zal “gepaste maatregelen” nemen als het Verenigd Koninkrijk de toegang tot het Britse staatsburgerschap uitbreidt voor inwoners van Hongkong. Dat heeft de Chinese ambassade in Londen donderdag laten weten. Londen had een en ander woensdag aangekondigd na de invoering van de nieuwe Chinese veiligheidswet.

“Als de Britse zijde eenzijdig de huidige regel verandert, zou dat een inbreuk betekenen op haar eigen positie en de internationale wet”, aldus de Chinese ambassade in een communiqué. “We zullen ons er heftig tegen verzetten en behouden ons het recht voor om gepaste maatregelen te nemen”. Meer details noemt de ambassade niet.

Het Verenigd Koninkrijk kondigde woensdag een plan aan waardoor de immigratierechten voor de inwoners van Hongkong worden uitgebreid. Volgens Londen houdt de nieuwe door Peking opgelegde veiligheidswet een schending in van de autonomie van de voormalige Britse kolonie. China kreeg het gebied in 1997 overgedragen, op voorwaarde dat bepaalde vrijheden zouden behouden blijven, net als de gerechtelijke en wettelijke autonomie gedurende 50 jaar.

Londen wil de voorwaarden aanpassen die verbonden zijn aan een speciaal Brits paspoort. Wie zo’n paspoort heeft, zou in het Verenigd Koninkrijk kunnen komen wonen en werken. Momenteel hebben ongeveer 350.000 inwoners van Hongkong een dergelijk paspoort, een cijfer dat bijna verdubbeld is sinds het begin van de protesten tegen het centrale gezag in Peking een jaar geleden. Maar nog eens 2,9 miljoen Hongkongers, eigenlijk iedereen geboren voor 1997, zouden ook het document kunnen verkrijgen.

Corrigeer

NIEUWS