Akkoord over verhuis van minderjarige gedetineerden van Tongeren naar Beveren

Akkoord over verhuis van minderjarige gedetineerden van Tongeren naar Beveren

De gevangenis van Beveren Foto: BELGA

Tongeren / Beveren-Waas -

Binnenkort zullen de eerste minderjarige gedetineerden uit de gevangenis van Tongeren overgeplaatst worden naar de gevangenis van Beveren. Dat staat in een protocolakkoord dat is ondertekend tussen federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

De Vlaamse overheid is al langer van plan het Vlaams detentiecentrum De Wijngaard in Tongeren te verlaten. In het detentiecentrum worden uithandengegeven jongeren opgevangen. Maar er is al langer kritiek op de leefomstandigheden in Tongeren, meer bepaald op de gebrekkige infrastructuur en op de problemen met pedagogische omkadering.

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar nu is er een protocolakkoord om maximaal acht minderjarige gedetineerden vanuit Tongeren over te plaatsen naar de gevangenis van Beveren. Daar worden momenteel nog beveiligingswerken uitgevoerd om de uithandengegeven jongeren te kunnen ontvangen. Op 1 september zullen de eerste zes verhuizen. Volgens ministers Geens en Beke is de verhuis doorgesproken met de administraties en ook met de vakbonden.

“Ik ben verheugd dat de verhuis nu eindelijk vast ligt”, zegt Vlaams minister Beke. “Jongeren komen in een inrichting terecht die beter uitgerust is voor hen. En het personeel krijgt ook meer duidelijkheid.”

Met de vrijgekomen capaciteit kunnen er in Tongeren 25 extra plaatsen gecreëerd worden voor meerderjarige gedetineerden. De totale capaciteit komt daarmee op 50 plaatsen.

“Deze samenwerking biedt voordelen aan alle partijen”, zegt justitieminister Koen Geens. “De jongeren worden voortaan opgevangen in een modernere infrastructuur, en wij vergroten onze capaciteit in Tongeren met 25 gedetineerden, in afwachting van de opening van een nieuwe gevangenis in Leopoldsburg.”

Corrigeer

NIEUWS