Meer dan 700 arrestaties nadat politie versleuteld netwerk van criminelen kraakte en 20 miljoen gesprekken kon volgen

Meer dan 700 arrestaties nadat politie versleuteld netwerk van criminelen kraakte en 20 miljoen gesprekken kon volgen

Themabeeld Foto: Shutterstock

Franse en Nederlandse politiediensten hebben de misdaadwereld een zware klap toegediend. Door het versleutelde communicatiekanaal Encrochat, dat populair is bij criminelen, te kraken konden ze maandenlang al hun plannen volgen. Meer dan 20 miljoen gesprekken werden afgeluisterd. Nu is er tot actie overgegaan en zijn meer dan 700 verdachten in verschillende Europese landen gearresteerd.

De Franse Gendarmerie kwam de chatdienst al in 2017 op het spoor toen ze bij verschillende onderzoeken naar criminele organisaties speciale smartphones, crypto-telefoons, aantrof waarop Encrochat was geïnstalleerd. Bovendien bleek dat de servers van de dienst in Frankrijk stonden. Na enige tijd slaagden speurders erin de versleuteling te omzeilen en de conversaties op de chatdienst te volgen.

Vanaf 2019 werd die informatie gedeeld met de Nederlandse autoriteiten die donderdagmorgen op een persconferentie zeggen dat ze verschillende liquidaties en ontvoeringen hebben kunnen verhinderen omdat ze de plannen van de daders kenden en tijdig discreet konden optreden.

In Frankrijk voerde een 60 man sterke taskforce van de Gendarmerie het onderzoek naar Encrochat, onder de codenaam ‘Emma95’, en kon zo de conversaties van duizenden criminelen volgen, wat aanleiding gaf tot een hele reeks nieuwe onderzoeken.

Honderden Nederlandse politiemensen hebben van hun kant de communicaties tussen duizenden andere criminelen kunnen volgen en die informatie kunnen toevoegen aan een honderdtal onderzoeken die reeds liepen.

Tot nu toe konden in Nederland al 60 verdachten opgepakt worden en 19 synthetische drugslabo’s kon ontmanteld worden. Daarnaast nam de Nederlandse politie al meer 10.000 kilo cocaïne, 70 kilo heroïne, 12 000 kilo cannabis, 1 500 kilo crystal meth en bijna 20 miljoen euro cash in beslag, naast tientallen wapens.

Antwerpse haven

Voorlopig is ons land niet betrokken. Maar het onderzoek loopt nog. Want als het over grote ladingen cocaïne gaat, is de link met de Antwerpse haven natuurlijk snel gelegd.

Frankrijk en Nederland leidden het onderzoek, maar ook in tal van andere Europese landen zijn verdachten gearresteerd. Onder meer in Zweden en Noorwegen. De Britse politie heeft maar liefst 746 mensen opgepakt na het kraken van de versleutelde chatapp. Verder hebben de Britse autoriteiten 54 miljoen pond (bijna 60 miljoen euro) aan contant geld, 77 vuurwapens en ruim twee ton drugs in beslag genomen, meldt de National Crime Agency. Ook door zouden meerdere moorden en ontvoeringen zijn verijdeld.

De Britse politie noemt Operation Venetic het grootste ingrijpen in de Britse geschiedenis. Onder de gevonden wapens zijn een kalasjnikov en meerdere granaten. Verder ontdekten rechercheurs meer dan 28 miljoen etizolam-pillen, een krachtigere variant van valium. Mogelijk gebruikt om gijzelaars te kalmeren.

Alleen al in Londen zijn 171 gebruikers van EncroChat gearresteerd voor betrokkenheid bij moordplannen, wapenbezit, witwassen en drugshandel. Tot nu toe zijn 99 Londenaren in staat van beschuldiging gesteld. De politie in de Britse hoofdstad heeft bij een actie 5 miljoen pond in beslag genomen, omgerekend zo’n 5,5 miljoen euro. Dat is de grootste inbeslagname van geld ooit in Londen.

Dat de politie-actie er nu kwam is niet toevallig. Het was de bedoeling om het criminele milieu nog een tijdje af te luisteren. Maar het onderzoek naar Encrochat kende op 13 juni een abrupt einde toen de dienst doorkreeg dat de politie de berichten kon meelezen en haar gebruikers waarschuwde ommeteen hun crypto-telefoons weg te gooien.

Corrigeer

NIEUWS