Zeewater aan Belgische kust van zo’n goede kwaliteit dat kustgemeenten er internationale vlag voor mogen hijsen: “Een historisch moment”

Zeewater aan Belgische kust van zo’n goede kwaliteit dat kustgemeenten er internationale vlag voor mogen hijsen: “Een historisch moment”

Bredens burgemeester Steve Vandenberghe mocht samen met Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir de eerste Blue Flag hijsen aan de Twinsclub. Foto: Dominique Jauquet

Bredene / Oostende / De Panne / Koksijde / Nieuwpoort / Middelkerke -

Niet op reis naar het buitenland deze zomer? Geen probleem. Het zeewater aan onze Vlaamse kust is van uitstekende kwaliteit. Alle kustgemeenten ontvingen daarvoor donderdag het internationaal kwaliteitslabel Blue Flag.

Blue Flag is een initiatief van de Foundation for Environmental Education (FEE) en wordt in België gecoördineerd door GoodPlanet met steun van Toerisme Vlaanderen. Wereldwijd wapperen er al 4.558 Blue Flags in 44 landen: van Zuid Afrika tot Zweden, van de Bahama’s tot Rusland. En sinds donderdag ook op alle stranden van de Belgische kust.

“Dit is een historisch moment. Verschillende zwemvijvers en jachthavens in Vlaanderen hadden al een blauwe vlag, voor onze kust is dit nieuw. Met een Blue Flag onderscheidt men zich op het vlak van bewustmaking en educatie, waterkwaliteit, milieu- en duurzaamheidsmanagement, veiligheid, dienstverlening en toegankelijkheid”, zegt Jo Van Cauwenberge van Good Planet.

Resultaat van veel inspanningen

Een nationale en internationale jury oordeelt wie het label toegekend krijgt. “Het bewijst dat de kustburgemeesters goed kunnen samenwerken. Dit is het resultaat van vele inspanningen”, zegt Bredens burgemeester Steve Vandenberghe. Samen met Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir en collega burgemeesters en schepenen mocht hij de eerste Blue Flags ophijsen aan de Twinsclub. “We mogen hier fier op zijn”, zegt minister Demir. “Onze kust heeft propere stranden én mooi zeewater.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio