Tremelose Zwemclub klaar om er weer in te springen

Tremelose Zwemclub klaar om er weer in te springen
Tremelo -

Meer dan drie maanden konden de leden van de Tremelose ZwemClub, ZCT, niet trainen, meer dan drie maanden leerden kinderen niet zwemmen. Met een volgende versoepeling van de corona-maatregelen komt hier deze week een einde aan, al kan de bekende zwemclub nog niet te werk gaan zoals ze dat al zoveel jaren gewoon zijn.

Ook voor de leden van de Tremelose zwemclub viel het sportieve leven in maart stil. Al trachtte de club hier al snel toch op tal van creatieve manieren enige verandering in te brengen. “Tijdens de lockdown hebben onze jongste zwemmers acties aangeboden gekregen via een besloten Facebook pagina”, verduidelijkt Inge Clerx. “De groteren hebben de schema’s van de Vlaamse ZwemFederatie en allerlei apps gebruikt om fit te blijven. Er is in de club nog nooit zoveel gelopen en gefietst”, voegt ze er lachend aan toe. “Sinds midden juni organiseren we voor elke competitiehervorming een uur droogtraining in een zaaltje in Tremelo en minstens een uur looptraining rond het meer van Rotselaar.”

Maar het zwemmen in het water, dat misten ze toch wel. De vreugde was dan ook groot wanneer de Veiligheidsraad onlangs het licht op groen zette en ook de trainingen in het zwembad van Tremelo weer van start mochten gaan. Al liep ook die heropstart niet meteen van een leien dakje, gezien de vele beperkingen waar de club mee moet rekening houden. “We wilden zoveel mogelijk zwemmers de mogelijkheid geven om de trainingen te hervatten”, gaat Clerx verder. “Hierdoor hebben we in eerste instantie het trainingsschema voor competitie aangepast, waarbij iedere groep minder lang en vaak ook minder vaak traint. Ook de trainingstijdstippen hebben we moeten aanpassen omdat er max 20 personen in het zwembad mogen.”

Daarnaast hoopt de club ook opnieuw met de zwemschool van start te kunnen gaan. “De afgelopen maanden heeft geen enkel kind bij ons kunnen leren zwemmen”, gaat ze verder. “Vanaf zaterdag zou dit normaal gezien weer moeten lukken.” Om dit alles mogelijk te maken hoopt de club te kunnen rekenen op voldoende bereidwillige ouders. “ We moeten immers aan tal van regels voldoen om de veiligheid te kunnen garanderen”, aldus nog Clerx. “Zo moeten de lockers en de kleedkamers na ieder gebruik worden ontsmet en moet er steeds worden nagegaan of alle richtlijnen wel worden gevolgd. Zo mag bij de zwemschool één ouder het kind helpen in de kleedkamer, verder moeten ze hun kinderen zo vlug mogelijk omkleden en afdrogen. Napraten in de hal mag niet. V oor al die zaken hebben we vrijwilligers nodig om ons te helpen. Ook onze redders volgden ondertussen een Covid-bijscholing, ook zij zijn klaar om alles veilig te laten verlopen.”, besluit ze.