Joachim Kesiigha eerste zwarte referee in EuroMillions League

Joachim Kesiigha eerste zwarte referee in EuroMillions League

Leuke primeur volgend seizoen in de EuroMillions League. Joachim Kesiigha wordt de eerste zwarte scheidsrechter in de eerste klasse. De 27-jarige Belg met Rwandese roots is één van de drie nieuwkomers.

Quincy Dom, Thomas De Vliegher en Joachim Kesiigha zijn de drie debutanten in het scheidsrechterskorps op vrijdag 2 oktober wanneer de EuroMillions League opnieuw van start gaat. Kesiigha heeft meteen een primeur op zak, vermits hij de eerste zwarte referee in de eerste klasse bij de mannen is. De 27-jarige Brusselaar heeft een diploma rechten op zak, is tweetalig en fluit als sinds 2007 en dus vanaf zijn vijftiende.

Het voorbij seizoen was Joachim Kesiigha in de tweede klasse mannen en in eerste klasse bij de vrouwen actief. Dit trio arbiters gaan in eerste instantie wel als stagiair in de EuroMillions League aan de slag. Ze zullen de eerste en tweede klasse combineren en dit om ervaring te blijven tanken. Er zijn immers maar vier wedstrijden in de EuroMillions League per speeldag. Joachim Kesiigha kreeg de voorbije campagne goede evaluaties en kreeg als beloning de finale van de Beker van België (Phantoms Boom-Castors Boom) en de Final Four van de Central Europe Women League in Mechelen en met Kangoeroes toegewezen. Door de corona-pandemie werden deze evenementen echter afgelast. Hij hoopte stiekem op een promotie en heeft ze nu ook effectief te pakken. In een multiculturele sport als basketbal met ook vele zwarte spelers in de EuroMillions League is er nu eindelijk ook een eerste zwarte referee.

De eerste vrouwelijke ref Kathleen Broeckx in de eerste klasse bij de mannen verdween jammer genoeg na één seizoen en is zelfs gestopt. Hopelijk lukt Joachim Kesiigha op het hoogste schavot en zet hij de poort open voor nog meer diversiteit in het Belgische scheidsrechterskorps.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.