Nieuwe mutatie van coronavirus is 10 keer zo besmettelijk, maar niet dodelijker

Nieuwe mutatie van coronavirus is 10 keer zo besmettelijk, maar niet dodelijker

Het coronavirus dat in de VS en in Europa de laatste weken zo veel slachtoffers maakt is een gemuteerde vorm van het originele virus. Foto: BELGA

Het coronavirus dat in de VS en in Europa de laatste weken zo veel slachtoffers maakt, is een gemuteerde vorm van het originele virus. Het is tien keer zo besmettelijk, maar maakt de patiënten daarom niet zieker dan aan het begin van de pandemie.

G614. Zo heet de gemuteerde versie van het originele coronavirus dat door Europa en de VS trok. Het is zelfs zo dat van die originele vorm van het coronavirus nog amper sprake is. “G614 is nu hét virus”, zeggen de onderzoekers duidelijk in hun artikel dat in het wetenschappelijke tijdschrift Cell werd gepubliceerd.

De nieuwe versie lijkt sneller te vermenigvuldigen in de bovenste luchtwegen: de neus, sinussen en keel. Dat is mogelijk de verklaring waarom het virus zich gemakkelijker verspreidt. De wetenschappers wijzen er daarom nog eens op dat het dragen van een mondmasker enorm belangrijk is om het virus een halt toe te roepen.

Nieuwe mutaties

Ook al verspreidt de gemuteerde vorm zich sneller, is het volgens experts het alleszins goed nieuws dat het virus niet dodelijker wordt. Maar de wetenschap houdt intussen een vergrootglas boven het coronavirus om te kijken of er geen andere mutaties de kop opsteken. “We hebben misschien een kogel ontweken met deze specifieke mutatie”, zegt onderzoekster Erica Ollmann Saphire (La Jolla Institute) tegen CNN. “Dat wil echter niet zeggen dat er geen andere mutatie meer kunnen komen die wel dodelijker zijn.

bekijk ook

Waarom duurt het zo lang om een vaccin tegen het coronavirus te ontwikkelen?

Daarom zijn mannen vatbaarder voor een virus

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN