Ook Ierse piloten Ryanair leveren vijfde van hun loon in

Ook Ierse piloten Ryanair leveren vijfde van hun loon in

Foto: EPA-EFE

Ook de Ierse piloten van luchtvaartmaatschappij Ryanair zijn akkoord gegaan met een loonsverlaging van 20 procent over vier jaar, om banen te behouden. Eerder sloot het bedrijf al een akkoord met zijn Britse piloten.

Ryanair-topman Michael O’Leary dreigde eerder met het schrappen van 3.500 banen als er geen loonsverlaging geaccepteerd werd. De salarisverlaging werd uiteindelijk aanvaard door alle Ierse Ryanair-piloten. In de overeenkomst is naast salarisverlaging afgesproken dat piloten flexibelere werktijden en verbeterd jaarlijks verlof krijgen.

Ook met de vakbonden voor het Ierse en Britse cabinepersoneel werd een deal gesloten. Zij leveren over vier jaar 10 procent aan salaris in. Het cabinepersoneel moet zich daarover nog uitspreken. Ryanair verkeert evenals branchegenoten in zwaar weer door het instorten van het passagiersvervoer door de coronacrisis.

Ook in België heeft de Ryanair-directie aan de piloten en het cabinepersoneel gevraagd om respectievelijk 20 en 10 procent van hun loon in te leveren. Anders zouden de jobs van een veertigtal piloten en een dertigtal stewards en stewardessen in gevaar komen.

Corrigeer

NIEUWS