Topambtenaar Jean Castex nieuwe premier van Frankrijk

Video: Reuters

Het Elysée kondigde vrijdagmiddag topambtenaar Jean Castex aan als nieuwe premier van Frankrijk. Vanmorgen gaven de voormalige premier Édouard Philippe en zijn hele regering hun ontslag.

Jean Castex werd in april nog aangesteld om Frankrijk uit de lockdown te leiden. In 2017 kreeg hij ook al de functie van interdepartementale afgevaardigde voor de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 in Parijs.

Wat voorafging

“Édouard Philippe heeft vandaag het ontslag van de regering voorgelegd aan de president van de Republiek, die het aanvaard heeft. Hij zorgt samen met de leden van de regering voor de afhandeling van de lopende zaken tot de benoeming van de nieuwe regering”, stond er te lezen in een persbericht dat vrijdagmorgen werd verstuurd.

De beslissing die via dat persbericht publiek werd gemaakt, ging meteen van kracht. De ministerraad, die vrijdagochtend stond gepland, werd niet meer gehouden. Alle ministeriële activiteiten werden ook onmiddellijk stopgezet. Ook het parlement legde zijn vergadering over de begroting stil.

Nieuwe regering tegen woensdag

De president zal vanaf dit weekend een nieuwe regering moeten vormen. Idealiter zou de nieuwe regering op woensdag 8 juli, de datum van de volgende ministerraad, al gevormd moeten zijn.

Nieuwe weg

Frankrijk viel niet steil achterover bij de aankondiging van het grote nieuws. Donderdag zei Macron al in een interview dat hij “een nieuwe weg” wilde inslaan met “een nieuwe ploeg”. De president wil prioriteit geven aan thema’s zoals gezondheid, jeugd en derde leeftijd. Nu wordt hij de president van de bedrijven genoemd.

De partij van Macron deed het niet goed bij de voorbije lokale verkiezingen waarbij de groenen zegevierden. Edouard Philippe, de ontslagnemende premier, is enorm populair in Frankrijk. Het is niet onwaarschijnlijk dat hij binnen twee jaar als tegenkandidaat van Macron zal meedingen voor het presidentschap.

Corrigeer

NIEUWS