Dit is de beste frituur van Vlaanderen, en dat al voor de tweede keer: “Eén keer winnen, was al een feest”

Dit is de beste frituur van Vlaanderen, en dat al voor de tweede keer: “Eén keer winnen, was al een feest”

Foto: Simon Mouton

Emelgem / Izegem -

Onze vakjury doorkruiste de voorbije dagen Vlaanderen op zoek naar de beste frituur. Chef Albert Verdeyen, Koen Aneca die als eerste ooit onze prijs won, Nostalgie-presentator Bjorn Verhoeven en onze culinaire reporter Chris Snick bestelden overal frieten, snacks, burgers, potjes stoofvleessaus of de specialiteit van het huis. Enkele kilo’s zwaarder viel het verdict en bleek dat wat goed is, blijkbaar nog beter kan worden. Nadat ’t Brochetje in Emelgem twee jaar geleden al met de prijs ging lopen, doen ze dat dit jaar nog eens losjes over.

“Eén keer winnen, was al een feest. Nu gaan we er nog een extra lap op geven, want je verwacht niet dat je daar nog eens in zal slagen”, zegt Kurt Caen (54), die in ’t Brochetje al 22 jaar frietjes bakt met zijn vrouw Sandra Velle (49).

Dat ze eigenlijk per toeval in de stiel beland zijn, vertelde Kurt bij zijn vorige overwinning al eens. Voor wie het vergeten is: “We hadden beiden een bureaujob, maar we waren die beu. Het was tijd voor iets anders. Maar wat? We sloegen de regionale krant open op zoek naar iets wat over te nemen was. Een dagbladhandel, een groentewinkel,... Alles was mogelijk. En plots zagen we een frituur. We volgden een cursus frieten bakken en begonnen eraan.”

Bekijk hier het jurybezoek aan ’t Brochetje

Intussen staat de dochter ook in de zaak en mag ’t Brochetje zich dus al voor de tweede keer ‘Beste Frituur van Vlaanderen’ noemen. Niet omdat ze net zo goed waren als vorige keer, wel omdat ze volgens de jury nog beter zijn geworden. De frietjes zijn nog altijd top, maar de winnaar blijft vernieuwen. Kurt: “Ik heb intussen een eigen biertje — Patattekop — waarmee we een speciale hamburger maken. Sinds kort maak ik er ook kroketjes mee. Verder werk ik ook nog aan een eigen visbrochette en hebben we met de regelmaat van de klok nieuwe burgers. Of de Friclette: een frietje met daarop een kaassaus en gandaham. Na de vorige overwinning hadden we kunnen denken dat we alles voor elkaar hadden. Maar zo werkt het hier niet. Nooit bij de pakken blijven zitten en vooral niet op onze lauweren rusten: dat is ons motto.”

Frieten bakken in Oostenrijk

De titel van twee jaar geleden leverde Kurt en Sandra naar eigen zeggen zeer veel publiciteit op. “De maand erna hadden we dertig procent meer omzet. Ik dacht dat het dan plots weer normaal zou worden, maar niets is minder waar. Intussen draaien we nog altijd twintig procent beter dan vroeger. Klanten komen van vele dorpen verder. Soms twee keer per week. Volgend jaar moeten we zelfs frietjes gaan bakken in het Oostenrijkse skigebied Sölden. De eigenaar van een vijfsterrenhotel organiseert er een Belgische week met Dominique Persoone die er chocolade gaat maken, vader en zoon Van Tricht die er kazen serveren en wij die er frietjes bakken. Die man had op Google ‘beste frituur’ ingetikt en kwam zo bij ons terecht. Schitterend toch?”

Vraag je Kurt naar de reden van het succes, dan is hij kort: “een vast team”. “Al jaren hebben we een vaste equipe met onze dochter én verschillende jobstudentes die hun weekends opofferen. Ze werken alsof het hun eigen zaak is. Enkel met zulke mensen raak je ver.” Kurt en Sandra ontvangen zaterdagavond om 18 uur hun prijs van 1.000 euro en een jaar gratis Bicky Burgers. Om dat te vieren, zijn er gratis frietjes en Bicky’s. Iedereen is welkom. Om genoeg afstand te kunnen garanderen, wordt een deel van de straat afgesloten.

De score van ’t Brochetje: 26,5/30

Frietje (2,30 euro) met mayonaise (0,80 euro): 5/5

“De perfect krokant gebakken friet. Vol van smaak, maar toch licht zodat je er kan blijven van eten.”

Stoofvlees (7 euro): 4,5/5

“De zachtste stukjes vlees die we aten, een saus die goed doorsmaakt én vooral niet te veel gebonden is met maizena of zo, wat je vaak ziet. Zo’n stoofvlees wil je thuis ook eten.”

Bicky (3,20 euro): 4/5

“Ook hier geen broodje dat lang genoeg onder de grill lag. De saus zit wel langs de twee kanten.”

Specialiteit van het huis: Friclette (7,30) en Patattekop Burger (6,20 euro): 4,5/5

“De zelfgemaakte burgers zijn hier top. Er zijn er verschillende, maar allemaal zijn ze lekker. De burger van de Patattekop is gemaakt met het huisbiertje, dat proef je. Friclette is dan weer een frietje met kaassaus, gandaham en nog wat gerapste parmezan erbovenop. Ook een bommetje. Vooral in de winter is dit blijkbaar een topper. De huisgemaakte balletjes en vol-au-vent die we nog kregen, waren ook van zeer hoog niveau. De beste van allemaal.”

Veggieburger (6,20 euro) 4/5

“In Limburg en Hoegaarden scoorden ze nog net iets beter, maar deze vegetarische burger is zeker lekker. Er zit ook zelfgemaakte barbecuesaus op. Verder hebben ze hier ook nog een aanbod aan vegetarische snacks. En voor wie niet kan kiezen, maakten ze een brochette met van alles wat: het alternatiefke.”

Om hier op te eten? 4,5/5

“En nog geen klein beetje. Een gezellige dorpsfrituur met een mooi terras én een team dat bestaat uit vader, moeder, dochter en jobstudentes. Vooral die laatste zijn er al jarenlang waardoor je voelt dat de machine perfect loopt.”

ZIJ HAALDEN HET NET NIET

De beste frituur van Vlaams-Brabant: Friddl - 22,5/30 (Hoegaarden)

Frietje (2,50 euro) met mayonaise (0,80 euro): 4/5

“Lekkere krokant gebakken frietjes die ook mooi van kleur zijn. Er zitten geen gebroken tussen. Hier eet je de betere friet.”

Stoofvlees (7 euro):3,5/5

“Zelfgemaakt, dat is altijd fijn. We missen wat ui en er zit ietsje te veel zout én zoet in. Maar het is zeker verzorgd.”

Bicky (3,50 euro): 3,5/5

“Jammer dat het broodje - dat precies wat te groot is voor deze burger - niet geroosterd is. Doe je de saus langs beide kanten op het broodje, dan zit de smaak ook letterlijk wat beter verdeeld.”

Specialiteit van het huis: balletjes in tomatensaus (7 euro) en videe (7 euro): 3/5

“Allemaal zelfgemaakt. Dat proef je wel. Bij de balletjes is vooral de saus zeer lekker. Er zit ook een pikantje in. De balletjes bevatten wat te veel broodkruim. De videe zit ergens tussen frituur en brasserie in, de saus is ook zeer romig. Maar het is wel met verse kip.”

Veggieburger (7,70 euro):4,5/5

“Dit overstijgt het niveau van veel frituren. Een vegetarische burger met gegrilde courgette en aubergine. Er zit ook wat peper op de groentjes, lekker. Voor de rest zit er de Dallassaus op die top is, én ook nog wat krokante sla, tomaatjes en champignons. Vegetariërs die hier in de buurt wonen, hebben geluk.”

Om hier op te eten? 4/5

“Direct. Het is het derde jaar op rij dat we hier komen en het is het derde jaar op rij dat we hier gelukkig naar buiten stappen. Friddl lijkt intussen de Poulidor van deze wedstrijd te worden. Steengoed, maar altijd net iemand anders die wat beter doet. Wat niet wegneemt dat deze frituur een omweg waard is. Er is geen concurrent in de buurt en toch doet de baas zo hard zijn best alsof er nog vijf andere frituren naast zijn deur zijn.”

De beste frituur van Antwerpen : Frittie - 22,5/30 (Nijlen)

Frietje (2,20 euro) met mayonaise (0,80 euro): 4/5

“Lekker gebakken frietjes. Het enige minpunt is dat er veel kleine gebroken frietjes in het bakje zitten. Iets minder geweldig opgooien in het voorbakken en dat is opgelost. Maar qua smaak zitten ze zeker goed.”

Stoofvlees (3,70 euro) 3/5

“Die mist toch wat punch. Er zit geen bier in en dat proef je. Wat mosterd zou de smaak ook wat extra power geven. Maar wel fijn dat ze het zelf proberen, dit overstijgt sowieso industrieel stoofvlees.”

Bicky (3 euro) 3,5/5

“Hier gebruiken ze andere augurken en dat proef je wel. Voor de rest is deze Bicky wel oké.”

Specialiteit van het huis: Frittieburger (8 euro) en cervela (2,80 euro) 4/5

“Dit is een frituur waarbij ze toch hard hun best doen om meer aan te bieden dan veel anderen. Ze hebben verschillende eigen burgers met telkens een ander broodje. De burger met parmezaan, truffelmayonaise, rucola,... is heerlijk. Hier eet je ook artisanale cervela. En er is ook nog zelfgemaakte jagersaus en goulash. Beide zijn lekker.”

Veggieburger (6,50 euro): 4/5

“Opnieuw in een ander broodje en zeker lekker met nog wat tomaat, rucola, ringen van rode uien, courgettesliertjes en bieslooksaus. Het vegetarische aanbod is hier ook wel wat ruimer met onder andere nog vegetarische bitterballen.”

Om hier op te eten? 4/5

“Dit is eerder een ouderwets frietkot. Wat toch altijd wel fijn is. Met een beperkte ruimte slagen ze er hier ook in om toch zeer veel eigen werk te serveren. Dat is straf.”

De beste frituur van Limburg: @Home - 24,5/30 (Genk)

Frietje (2,50 euro) met mayonaise (0,80 euro): 4,5/5

“De frieten worden hier afgebakken op 160 graden en dat merk je wel. Ze zijn zeer mooi krokant gebakken, maar binnenin heb je toch nog die lekkere puree. Top.”

Stoofvlees (4,50 euro): 3,5/5

“We krijgen mooie stukken vlees en er zit echt wel veel smaak in. Je merkt dat de friturist vroeger slager was. Maar het zoete domineert toch ook wel zeer hard. Omdat we in Limburg zijn waar stoofvlees blijkbaar veel zoeter is dan in de rest van Vlaanderen. Maar de doorsnee Vlaming kijkt er toch vreemd van op.”

Bicky (3,20 euro): 4/5

“Een perfecte Bicky, ware het niet dat het broodje opnieuw niet goed gegrild is. Jammer toch.”

Specialiteit van het huis: Griekse schotel (12 euro) en Home Burger (5,90 euro): 3,5/5

“Wat een bom is dat. Frieten met daarop gemarineerde vleesreepjes, ajuin en kruiden. Ernaast ook nog feta en pepertjes. Blijkbaar zijn er mensen die dit op hun eentje opeten. Straf. Maar wel lekker. Verder hebben ze als specialiteit ook nog een burger van het huis met kaas, spekjes, rode ui, tomaat en sla. Het broodje dat ze daarvoor gebruiken is wat minder, maar voor de rest is dit dik in orde.

Veggieburger (4,50 euro) 4,5/5

“In vergelijking met Friddl krijgen we hier een burger die veel simpeler is van concept. Maar simpel kan ook zeer lekker zijn. Dat ze hier in combinatie met de pikante saus qua groentjes ook kiezen voor het zoete van rode kool en er nog een gekookt eitje tussen leggen, maakt het alleen maar beter. Een vegetarische burger met een hoog frietkotgehalte, super.”

Om hier op te eten: 4,5/5

“Wat een mooie, maar ook gezellige frituur. Achter de toog een combinatie van de Italiaans Claudio met de Spaanse Nathalie. Warmte alom. En dat voel je. Zelfs bij de klanten. Precies een grote familie.”

De beste frituur van Oost-Vlaanderen: ’t Friethuisje - 21,5/30 (Deinze)

Frietje (2,60) met mayonaise (0,80 euro): 4/5

“Mooi gebakken frietjes die ook geserveerd worden in een bruin doosje. Hier is oog voor iets anders. Altijd fijn.”

Stoofvlees (4,90 euro): 3/5

“Ze doen ook hier de moeite om zelf hun stoofvlees te maken. En het vlees is zeer mooi zacht. Maar de saus is echt wel wat te zout. Dop je er de frietjes in, dan valt het mee. Maar neem je een schep met een stukje vlees, dan primeert die smaak echt wel. Misschien net vandaag een foutje in de keuken?”

Bicky (3,30 euro): 4/5

“Dezelfde opmerking die we vaak maken: het broodje is niet krokant genoeg. Voor de rest perfect en met saus langs beide kanten van het broodje. Zo hebben we het graag.”

Veggieburger (3,50 euro): 3/5

“Bezoek je enkel deze frituur, dan ben je als veggie zeker tevreden met de vegetarische versie van een Bicky. Lekker. Zonder twijfel. Maar als we vergelijken met de rest, wat we moeten, dan is het aanbod daar toch groter en vernieuwender.”

Specialiteit van het huis: balletjes in tomatensaus (4,90 euro) en Hamburger Maison (3,60 euro) 3,5/5

“De maison neigt zeer fel naar de Giant van Quick. Wat plezant is als je weet dat er hier jaren geleden een Quick aan de overkant van de straat was. Ze hebben de fakkel overgenomen en de imitatie is geslaagd. De balletjes zijn lekker. Zoals bij oma. Alleen eet onze oma ze niet zo’n pikante saus. Oké voor ons, maar sommigen zullen dit misschien wel ‘té’ vinden.”

Om hier op te eten? 4/5

“Ook hier een echt ‘frietkot’ op een parking met picknicktafels en parasols voor de deur. Dat is de charme van een frituur hé. En fijne mensen achter de toog om het af te maken. Met minder zout in het stoofvlees en meer vegetarisch aanbod op de kaart, valt hier met een kleine ingreep nog veel winst te boeken.”

Corrigeer

MEER NIEUWS