Jeff Hoeyberghs en co. moeten afdruipen van rechter: coronamaatregelen wél gegrond

De flamboyante plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs (59) bijt in het zand. ©  Photo News

De klacht tegen de coronamaatregelen van dertig landgenoten, aangevuurd door plastisch chirurg en brulboei Jeff Hoeyberghs, is voor de rechtbank afgewezen. “De intellectuele armoede van hun argumentatie is verbijsterend”, stelt de rechter.

“Enkele computernerds die statistieken toveren, gaan mijn geneeskundediploma niet ondermijnen. Corona is niet erger dan de Spaanse griep. Afschaffen al die maatregelen die onze vrijheden en rechten afnemen.” Jeff Hoeyberghs (59), nooit verlegen om een controversiële uitspraak, toonde zich de voorbije maanden een bijzonder koele minnaar van de verschillende fases van de lockdown. Zo noemde hij de situatie in de woon-zorgcentra “een georganiseerde uitroeiing van bejaarden”.

Samen met dertig andere Belgen trok hij daarom naar de Brusselse rechtbank. Hun doel: de door de overheid opgelegde maatregelen met onmiddellijke ingang terugschroeven. Maar in een striemend vonnis wees de rechter in kort geding de klacht tegen de Belgische Staat af.

“Complottheorieën”

“De intellectuele armoede van hun argumentatie is verbijsterend”, luidt het vonnis. “Men noemt de opgelegde maatregelen niet doeltreffend of proportioneel, terwijl studies net aantonen dat er 120.000 overlijdens vermeden werden. De zetel heeft meer vertrouwen in peer-reviewed wetenschappelijk onderzoek dan in de complottheorieën van de eisers.”

LEES OOK. Kwade burgers, waaronder Jeff Hoeyberghs, eisen in rechtbank opheffing van coronamaatregelen: “Mensenrechten worden geschonden” (+)

De kortgedingrechter wijst in zijn vonnis bovendien op de scheiding der machten. De vordering werd onontvankelijk verklaard en dus afgewezen. De dertig klagers moeten de gerechtskosten, zo’n 1.500 euro, betalen. (phu,cel)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Jeff Hoeyberghs

Video

Keuze van de redactie