Op de Petrushoeve zijn ze wél al aan de nieuwe patatjes

Lochristi -

We zijn nog niet aan de nieuwe patatjes? Toch wel, bij Karen en Kristof in de Hanselaarstraat in Beervelde kon u ze zaterdagmiddag zelf gaan oogsten. En ja, er zaten ook sneeuwmannetjes en hartjes tussen natuurlijk.

“Ik ben een beetje laat begonnen met het initiatief”, gniffelt Karen Verplancke, enkele jaren geleden tot de Schoonste Boerin van Vlaanderen verkozen. “Maar toch zijn er voor deze middag 60 bezoekers, inclusief de kindjes, ingeschreven om de eerste aardappelen te komen rooien. Ik zag het ergens in Nederland en vond het wel een leuk idee.”

Op de Petrushoeve zijn ze wél al aan de nieuwe patatjes
Foto: ghl

Op de Petrushoeve kan je nieuwe aardappelen (en veel meer) kopen, maar het leukste is natuurlijk wanneer je zelf even in de aarde kan woelen om ze eruit te halen. Om ze dan thuis tot frietjes te versnijden. “Ik weet wel waar de aardappelen vandaan komen. Uit de grond”, giechelen een paar kleine meisjes die meteen hun plantenkennis wilden bewijzen, ook al zijn de rapportjes voor W.O. al enkele dagen uitgedeeld.

Licht velletje

Behalve een kruiwagen kregen de bezoekers ook wat fijne uitleg. Het groen van de aardappelen uittrekken volstaat niet om patatjes te oogsten, je moet ook nog wat graven in de grond om de oogst boven te halen. Dat groen mag je overigens achteloos weggooien, want daar doe je zelfs de koeien geen plezier mee omdat het giftig is.

De aardappelen waar kinderen en volwassenen naar graaiden - het leek even een paaseierenzoektocht - zijn de allereerste die gerooid worden. “De volgende weken gebeurt het machinaal, maar nu zijn ze daarvoor nog te frêle”, zegt Karen. Handig voor wie thuis niet graag patatten jast: de oogst van de openrooidag moest je zelfs niet schillen, die mocht je gewoon stevig afwassen en zo koken. Ook al wegens hun ‘lichte velletje’.

Op de Petrushoeve zijn ze wél al aan de nieuwe patatjes
Foto: ghl
Op de Petrushoeve zijn ze wél al aan de nieuwe patatjes
Foto: ghl

Nostalgie

Na een halfuurtje graven en knollen boven halen, werden er per shift al vlug drie kruiwagens gevuld, die dan op de boerderij in papieren zakken werden gestopt. Voor 20 euro konden de rooiers per gezin een grote zak meenemen naar huis, en kregen ze er ook nog een bonnetje voor een hoeve-ijsje én een drankje bovenop. Voor de prijs moest u het dus niet laten. Het noeste veldwerk was niet alleen leuk voor kindjes, ook volwassenen deden er graag aan mee. “Om de nostalgie van patatten rapen van vroeger nog eens te beleven”, klonk het.

Op depetrushoeve.be vindt u alle info over de werkplek van Kristof en Karen, die dit weekend ook hun ijsjesterras openen. Nieuwe aardappelen kan u er - net als in Delhaize - ook kopen, u hoeft ze voor alle duidelijkheid niet zelf uit de grond te halen. Hanselaarstraat 27, 9080 Beervelde, 0476 28 58 13. Ook te vinden op Facebook.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio