Koersfiets centraal op nieuwe expo in atelier Recup

Koersfiets centraal op nieuwe expo in atelier Recup

Foto: Trees De Brabander

Lochristi -

Corona heeft het kunstenaarsduo Hans Van Hilst/Trees De Brabander nu eens naar de fiets geduwd. Een collectie oude gerestaureerde (koers)fietsen zijn twee maanden lang iedere zondag tussen 14 en 18 uur te bezichtigen in hun atelier Recup, Oude Veldstraat 38.

“Terwijl vele lieden tijdens deze coronaperiode naar de herhalingen van Kapitein Zeppos, De Collega’s en erger nog Schipper naast Mathilde hebben zitten kijken, heb ik mij in stilte beziggehouden”, zegt Hans Van Hilst. “In de eerste plaats voor mijn eigen vertier en amusement maar op geen enkel ogenblik ben ik de trouwe bezoeker van mijn atelier uit het oog verloren”.

Hij zette een nieuwe expo op poten en nu de situatie het weer toelaat zijn nu ook de bezoekers welkom op deze nieuwe tentoonstelling die als titel Velo Puur meekreeg. De expo handelt over de fiets en nog specifieker de koersfiets.

Voor deze gelegenheid schreef Hans Van Hilst, die ook als columnist af en toe de Nieuwsblad-pagina van Lochristi van zijn schrijfsels laat genieten, een speciale editie van La Magazine du CYCLISME: L’Oquipe, waarin hij zijn verhaal vertelt over de fiets van Alois Braeckputte. De eerste twee alinea’s krijgt u er als toemaatje bij.

“Ik had meteen al een soort voorgevoel”, aldus beeldend kunstenaar Hans van Hilst die overigens naast het werken met verf en penseel eveneens een fervent fietsliefhebber is. “Ik had ‘hem’ dan ook meteen zien staan”, vervolgde de kunstenaar enthousiast. In zo’n rommelhoek tegen een vervallen schuur waar de brandnetels welig tierden.

Toch was hij er in eerste instantie quasi achteloos voorbij gereden want zelfs van die afstand kon hij toch duidelijk bemerken dat deze fiets zijn beste tijd wel gehad had. Een echte roestbak zoals men dan zegt. Was het echter zijn intuïtie, wie zal het zeggen, maar een achthonderd meter verder besliste Hans om terug te keren. “Ik ga toch maar even informeren”, zei hij tegen zijn vrouw, die het inmiddels wel gewoon was dat hun fietstochtjes plots onderbroken werden door weer een vondst. (pel)

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio