Harry en Meghan: “We moeten fouten uit koloniaal verleden erkennen”

Harry en Meghan: “We moeten fouten uit koloniaal verleden erkennen”

Harry en Meghan riepen op om de fouten uit het koloniale verleden recht te zetten. Foto: AP

Prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle hebben opgeroepen om de Britse fouten uit het koloniaal verleden te erkennen. “In sommige gevallen zal het niet comfortabel zijn, maar het moet gedaan worden.”

“Er is geen manier om vooruit te komen als we het verleden niet erkennen”, zei prins Harry tijdens een online bijeenkomst van de Commonwealth Trust met jonge leiders uit de 54 lidstaten van het Gemenebest. “Zoveel mensen hebben ongelooflijk goed werk verricht door het verleden te erkennen en door te proberen die fouten recht te zetten, maar ik denk dat we allemaal beseffen dat er nog zoveel meer te doen is. Het zal niet gemakkelijk worden en in sommige gevallen zal het niet comfortabel zijn, maar het moet gedaan worden, want raad eens: iedereen heeft er baat bij”, voegde de prins toe.

Ook zijn vrouw Meghan kwam aan het woord. “Gelijkheid is een fundamenteel mensenrecht. We komen er wel”, vertelde ze de aanwezigen tijdens het online videogesprek.

Black Lives Matter

Vanuit hun villa in Los Angeles prezen Harry en Meghan ook de Black Lives Matter-demonstratie. “Dankzij de Black Lives Matter-beweging wordt voor het eerst naar de mensen geluisterd.”

Met hun uitspraken delen ze een veeg uit de pan uit aan het Britse rijk. Nochtans is dat volledig tegen het protocol, want royals mogen zich politiek niet uitlaten. Volgens kenners van het Britse koningshuis zal de Queen helemaal niet amused zijn door deze boodschap van haar kleinzoon en zijn echtgenote.

Ook aan de overkant van het kanaal weerklonk de afgelopen weken de roep om standbeelden ter ere van imperialisten en slavenhandelaars te verwijderen.

Corrigeer

NIEUWS