Onderzoek naar poging gifmoord op zanger Andrei Lugovski afgerond: geen dader gevonden

Onderzoek naar poging gifmoord op zanger Andrei Lugovski afgerond: geen dader gevonden

Foto: Dominique Jauquet

Brugge / Oostende -

In het onderzoek naar de poging tot gifmoord op zanger Andrei Lugovski (37) kon geen dader geïdentificeerd worden. Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge heeft in die omstandigheden aan de raadkamer gevraagd om het gerechtelijk onderzoek af te sluiten. De burgerlijke partij dringt aan op bijkomend onderzoek, maar vangt voorlopig bot.

Eind december 2017 werd Andrei Lugovski in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Onderzoeken brachten aan het licht dat de Oostendenaar van Wit-Russische origine een grote hoeveelheid thallium kreeg toegediend. Dat chemisch element werd vroeger gebruikt bij de aanmaak van verschillende pesticiden, zoals rattenvergif.

Door de vergiftiging was het zenuwstelsel van Lugovski aangetast en werd hij lange tijd in een kunstmatige coma gehouden. Dagelijks lag hij ettelijke uren aan de nierdialyse om zijn lichaam te zuiveren. De zanger was niet alleen zijn stem kwijt, maar was ook zo goed als blind en kon niet meer stappen. Na een intensieve revalidatie kon de tenor pas op 22 september 2019 zijn comeback maken in het Kursaal van Oostende.

Stalking

De Brugse onderzoeksrechter voerde een grondig onderzoek, maar tot een doorbraak kwam het niet. Het dossier werd door de onderzoeksrechter meegedeeld aan het parket, dat enkele maanden geleden al aan de Brugse raadkamer zou vragen om het gerechtelijk onderzoek stop te zetten. De burgerlijke partij vroeg echter om bijkomend onderzoek, waardoor de zaak uitgesteld werd.

“De onderzoeksrechter heeft grondig werk geleverd, maar wij vinden dat bepaalde pistes toch nog potentieel meer onderzocht kunnen worden”, aldus meester Virginie Cottyn. De advocate van Lugovski denkt daarbij vooral aan bepaalde fans en mensen uit de entourage van de zanger. “Onlangs hebben we bijvoorbeeld klacht neergelegd omdat hij weer gestalkt werd bij hem thuis. Hij werd ook gecontacteerd door iemand die in Nederland iets gelijkaardigs was overkomen.”

Op de vraag tot bijkomend onderzoek werd door de onderzoeksrechter niet ingegaan. De burgerlijke partij ging in beroep, maar haalde ook bij de KI in Gent bakzeil. Op 23 september komt de zaak opnieuw voor de raadkamer in Brugge. “We zullen elementen proberen bij te brengen, maar kunnen natuurlijk zelf het onderzoek niet voeren. Voor Andrei is het heel beangstigend dat de dader nog vrij rondloopt, zeker nu er weer meer optredens gepland staan.”

Corrigeer

NIEUWS