Geen Nederlanders op het EK wielrennen? “Misschien rijden we wel met een beloftenploeg bij de profs”

Geen Nederlanders op het EK wielrennen? “Misschien rijden we wel met een beloftenploeg bij de profs”

Foto: Photo News

De kans bestaat dat er geen Oranje-pakjes te zien zullen zijn op het Europees kampioenschap wielrennen. De Nederlandse wielerbond (KNWU) overweegt om geen ploeg af te vaardigen voor wedstrijden bij de profs.

LEES OOK. Jumbo-Visma en Sunweb eisen coronavrij NK alvorens renners te laten starten

Het EK wielrennen op de weg zal van 24 tot 28 augustus doorgaan in het Franse Plouay. Oorspronkelijk zou het EK dit jaar van 9 tot 13 september plaatsvinden in het Italiaanse Trente. Maar begin mei liet de UEC weten dat dat niet mogelijk zou zijn omwille van de coronapandemie en dat de Italiaanse stad in september 2021 het volgende EK zal ontvangen.

Het EK in Bretagne vindt plaats vlak voor de Ronde van Frankrijk, omwille van de coronacrisis verzet naar 29 augustus tot 20 september. Op maandag 24 augustus zijn de tijdritten voorzien. De wegwedstrijd bij de mannen gaat door op woensdag 26 augustus, de vrouwen zijn een dag later aan zet. Op zondag 23 augustus worden in heel wat landen de nationale kampioenschappen afgewerkt. Dat geldt niet voor het BK, dat op 22 september gehouden wordt.

Het Nederlands kampioenschap wordt wel op 23 augustus verreden, een week later dus start de Tour. Tussendoor ook nog eens een EK rijden, dat lijkt wat te veel van het goede.

“Je hebt op maandag al het EK tijdrijden, dat lukt niet met het NK weg en Plouay is bovendien bijna 1.000 kilometer rijden. Zeker nu is het advies van onze sportarts om niet met het vliegtuig te gaan”, vertelt KNWU-directeur Thorwald Veneberg aan Wielerflits.

Die overweegt dan ook om renners die niet voor een WorldTour-ploeg rijden te selecteren. Of geen ploeg af te vaardigen. “Dat hebben we de afgelopen jaren ook wel gedaan”, klinkt het. “Of misschien zelfs een beloftenploeg bij de profs. Het hoeft niet direct allemaal van het hoogste niveau te zijn. Maar je moet wel een representatieve ploeg kunnen opstellen.”

Bij het vorige EK, in Alkmaar, pakte Nederland liefst tien medailles waarvan vijf gouden.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.