Twaalf jaar cel voor homejackings en overvallen op juweliers

Twaalf jaar cel voor homejackings en overvallen op juweliers

Archiefbeeld na de overval op een juwelier in Westerlo. Foto: mph

Schoten / Westerlo -

De rechtbank heeft straffen tot twaalf jaar uitgesproken tegen een bende Parijse gangsters die tussen 2013 en 2014 meerdere homejackings en overvallen op juweliers pleegden, onder meer in Schoten en Westerlo. Hoofdverdachten Johan B. en Loic P. kregen twaalf jaar cel.

Op 25 maart 2014 werden de moeder en de zus van Dmitriy T., een van de bendeleden, het slachtoffer van een homejacking. Drie mannen, verkleed als politiemensen, waren met twee vuurwapens hun woning in Schoten binnengevallen. Twee vrouwen werden vervolgens vastgebonden en de overvallers gingen aan de haal met de kluis.

Verder onderzoek bracht Johan B., Steeve A. en Loïc P. in beeld als de daders. Zij maakten deel uit van een Parijse bende. Zo werden er tussen 13 december 2013 en 17 maart 2014 vijf gewapende overvallen gepleegd op juwelierszaken in Antwerpen, Sint-Niklaas, Brussel, Lokeren en Westerlo. De daders gebruikten grof geweld.

Het DNA van Steeve A. werd in twee van de overvallen juwelierszaken aangetroffen. Op een derde plaats delict werd hij herkend door een slachtoffer. De vingerafdrukken van Johan B. werden bij één overval teruggevonden.

Loïc P. werd bij één overval op camerabeelden herkend. Hij had zich als vrouw verkleed. Door de soortgelijke werkwijze bij de overvallen gelooft het Openbaar Ministerie dat de drie mannen meestal samen toesloegen, ook al zijn daar niet altijd materiële bewijzen voor.

Internering

Hoofdverdachten Johan B. en Loic P. kregen twaalf jaar cel, Steeve A. moet tien jaar de gevangenis in. Andere beklaagden die hand- en spandiensten verleenden, kregen straffen van één tot vier jaar gevangenis.

Dimitry T. werd door de rechtbank geïnterneerd. Hij was onder meer betrokken bij de homejacking van zijn eigen moeder en zus, in 2014 in Schoten.

De rechtbank beval ook de onmiddellijke aanhouding van vier Parijse gangsters. Aan de verschillende burgerlijke partijen moeten de beklaagden in totaal bijna 250.000 euro schadevergoeding betalen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio